Universiteit Leiden

nl en

Eerste Honours College Conferentie 'laat zien wat er allemaal mogelijk is'

Van een Toscaanse escaperoom tot wetenschappelijke bloemillustraties, en van Chinese ondertiteling tot nieuwe lesmethodes voor scholieren, werkelijk alles kwam voorbij op de allereerste Honours College Conferentie. ‘Je krijgt de kans om buiten de gebaande paden van je studie te gaan.’

Op de conferentie presenteren de studenten van verschillende honourstracks de projecten waar ze wekenlang aan gewerkt hebben. Zo ook Livia, zij liep stage bij de Hortus Botanicus en dompelde zich volledig onder in de wereld van wetenschappelijke illustraties. ‘Door mijn studie biologie had ik weinig tijd over om te tekenen, terwijl dat juist een van mijn grootste passies is. Mijn stage, waarbij ik leerde om illustraties van planten en bloemen te maken, was de perfecte manier om het wetenschappelijke met het creatieve te combineren.’

Grote kans dat wie nu door de Hortus loopt, een tekening van Livia tegenkomt op de borden. ‘Van tevoren had ik nooit verwacht dat mijn tekeningen ook echt gebruikt zouden worden. Ik mocht zelfs meewerken aan een boek over planten dat nu in elke boekhandel ligt. Ook heb ik tijdens de zomeravonden mensen tekenles gegeven, supertof om mee te maken.’

Out-of-the-box

Met hoeveel liefde Livia over haar illustraties praat, zo passievol is politicologiestudent Iago over het huidige schoolsysteem en dan vooral over hoe dit beter kan. ‘Het idee dat leerstof van de leerkracht tot de leerling overgebracht moet worden is erg achterhaald. Het is zoveel effectiever wanneer scholieren ook zelf kennis creëren, in plaats van dingen alleen klakkeloos over te nemen.’

Tijdens zijn stage in Barcelona bij het bedrijf TBkids werkte Iago een leermethode uit waarbij technologie en creatief leren centraal staan. ‘Met technologie in het klaslokaal bedoel ik geen Youtube-videos, zoommeetings of dure apparatuur waarvan docenten toch niet weten hoe het werkt. Ik heb het dan bijvoorbeeld over het maken van robots, waarbij de leerlingen echt out-of-the-box moeten denken waardoor ze zelf met innovatieve oplossingen komen.’

Nieuwsgierige studenten

Met de presentatie van Iago is de allereerste Honours College Conferentie ooit alweer bijna tot zijn einde gekomen. Aan de reacties op de borrel te horen, lijkt de primeur een succes. Coördinator van het Honours College Bram Hoonhout: ‘Het initiatief voor de conferentie kwam bij twee studenten vandaan die nieuwsgierig waren naar de projecten in andere honourstracks. Dit is een mooie manier om elkaar te laten zien wat er allemaal mogelijk is.’

Dat de studenten zelf met allerlei ideeën kunnen komen waar vaak ook serieus gehoor aan wordt gegeven, is volgens Livia karakteristiek aan het honoursonderwijs. ‘Je krijgt de kans om buiten de gebaande paden van je studie te gaan. Dat kan tot zoveel moois leiden.

Tekst: Sarawitia Franken
Foto's: Eric van den Bandt

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.