Universiteit Leiden

nl en

UBL verwerft zeldzaam Chinees Miao-album

De Universitaire Bibliotheken Leiden (UBL) heeft recentelijk een bijzonder tweedelig Miao-album kunnen verwerven. De aankoop werd mogelijk gemaakt door het Rombouts Fonds voor Chinese collecties. Het buitengewoon goed bewaard gebleven werk bevat 70 paginagrote schilderingen op zijde met afbeeldingen van niet-Chinese volkeren in het gebied dat vandaag de dag bekend staat als de Chinese provincie Yunnan, en 10 paginagrote geschilderde kaarten van de regio, die toen aan de rand van het Qing-rijk lag. Miao-albums over de provincie Yunnan zijn relatief zeldzaam. De meeste bekende overgebleven Miao-albums tonen bewoners van de provincie Guizhou.

De Miao-albums zijn ongedateerd en niet ondertekend. Volgens de inscripties op de houten kist waarin ze worden bewaard, lijken deze albums oorspronkelijk in 1880 in Nagasaki (Japan) te zijn verworven door een familie van Britse kooplieden. Aan het formaat (37x30 cm) en de fraaie kwaliteit van de tekeningen te zien, was het hoogstwaarschijnlijk bedoeld voor een hoge ambtenaar of het keizerlijk hof.

Miao-albums

De albums zijn een product van de territoriale expansie onder de Qing-dynastie (1644-1911). Ze zijn vernoemd naar het Miao-volk, hoewel de onderwerpen die in deze werken worden afgebeeld niet noodzakelijk beperkt zijn tot de Miao. De albums presenteren niet-Chinese volkeren die in nieuw veroverde gebieden van het rijk leven. De meeste afbeeldingen zijn voorzien van een korte Chinese tekst die de gewoonten, cultuur en omgeving van de vertegenwoordigde volkeren samenvat. Het album kan daardoor worden gezien als een etnografisch geïllustreerd werk, gemaakt door Chinese lokale overheden voor Chinese lezers en de Mantsjoe keizer. De schilderingen in het album droegen bij aan de controle, het bestuur en de verbeelding van deze nieuwe delen van het rijk. Kaarten geven dorpen en steden, rivieren en bergen, wegen, velden en bossen weer. De prachtig uitgevoerde schilderijen geven vaak een idealistische weergave van het bedrijvige pastorale leven en lenen soms achtergrondlandschappen uit 'Chinese' gebieden van het rijk. De albums zijn een waardevolle en unieke primaire bron, rijk aan informatie die nog moet worden onderzocht.

Onderzoek

Momenteel wordt een project opgestart om een ​​groep promovendi onderzoek te laten doen naar de albums. Het doel van het project is om de albums te plaatsen in de context van de politieke en administratieve expansie van het Qing-rijk. Hun bevindingen zullen hopelijk meer inzicht te geven in de volkeren die zijn afgebeeld, ze in verband brengen met de kaarten en de datering van de albums.

Rombouts fonds voor Chinese collecties

De aankoop van de Miao-albums werd mogelijk gemaakt door het Rombouts Fonds voor Chinese collecties. De oprichter van dit Fonds op naam, alumnus Piet Rombouts, wil de UBL in staat stellen belangrijke aankopen te doen en onderwijs en onderzoek naar de geschiedenis en cultuur van China stimuleren. Piet Rombouts, werkte jarenlang in China. Dit is het zevende stuk dat de UBL verwerft dankzij het Rombouts Fonds. Eerdere aankopen betroffen onder meer een uniek edict van de Ming-Dynastie en verschillende zeldzame geïllustreerde boeken.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.