Universiteit Leiden

nl en

Rafaëlle Kwakkel: ‘Wat hier gedaan wordt, heeft invloed op de wereld van morgen’

Rafaëlle Kwakkel is student Literary Studies: Literature in Society. Naast haar studie werkt ze bij Studium Generale en is ze graag creatief bezig.

‘Ik heb hiervoor aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) gestudeerd. Daar deed ik onderzoek naar de rol van robots in theater. Zo raakte ik geïnteresseerd in de verhouding tussen de en alfa- en bètawetenschappen in de samenleving. Fictie kan de oorzaken en gevolgen van wederzijds onbegrip zichtbaar maken. Daarom wilde ik nader onderzoek doen naar hoe deze verhouding tot uiting komt in literatuur, en welke invloed die literatuur vervolgens weer heeft op de maatschappij,’ zegt Rafaëlle.

‘Deze mastertrack is dus perfect voor wat ik wil doen. Je bestudeert via literatuur en andere culturele uitingen wat bepaalde maatschappelijke ontwikkelingen bij mensen teweegbrengt, hoe mensen daarop reflecteren en ook hoe literatuur die maatschappelijke ontwikkelingen op haar beurt kan beïnvloeden. Het toffe is dat je op heel veel manieren aan het denken wordt gezet over heel veel verschillende onderwerpen: van de invloed van verstedelijking en de relatie tussen literatuur en rechtspraak tot postkolonialisme en trauma studies. Deze vakken geven mij handvatten om een breder perspectief op de wereld te ontwikkelen.’

Rafaëlle Kwakkel

Wetenschapscommunicatie

‘Na mijn studie zou ik graag verder willen in de wetenschapscommunicatie en dat komt natuurlijk ook voort uit mijn werk bij Studium Generale,’ vertelt Rafaëlle. ‘Bij Studium Generale organiseren wij lezingen over uiteenlopend wetenschappelijk onderzoek voor iedereen die daarin geïnteresseerd is. Dit kunnen mensen van de universiteit zijn die buiten hun veld iets willen leren maar ook alle andere mensen die kennis willen nemen van het onderzoek dat hier gedaan wordt. We proberen ieder seizoen verschillende wetenschapsgebieden aan bod te laten komen. Denk bijvoorbeeld aan een lezingenreeks over George Orwell, maar we gaan ook aan de slag met kunstmatige intelligentie.’

‘Ik vind het belangrijk dat mensen goed op de hoogte zijn van wat er binnen de muren van de universiteit gebeurt. Wat hier vandaag gedaan wordt, heeft invloed op de wereld van morgen.’

Creatieve tijdsbesteding

‘Mijn grootste tijdsbesteding zal je niet verbazen: ik lees veel, maar ik kijk ook veel televisieseries. Vanwege mijn onderzoek naar kunstmatige intelligentie is dat nu vooral veel sciencefiction,’ zegt Rafaëlle. ‘Ook ga ik graag naar de schouwburg. Tijdens mijn opleiding aan de HKU en daarna heb ik als schrijver of dramaturg meegewerkt aan het maken van theatervoorstellingen. Theater blijft voor mij de meest magische kunstvorm, omdat het in het moment gebeurt en er is directe interactie tussen spelers en publiek.’

‘Ik heb geluk dat er een overlap tussen mijn interesses en studie zit. Mijn ouders hebben ook een vergelijkbare achtergrond, dus zij hebben mij altijd aangemoedigd dat ik moet doen wat ik wil doen. Toen ik begon met studeren, ben ik de creatieve kant opgegaan. Met het oog op financiële zekerheid denk ik nu ik ouder ben wel eens dat ik misschien andere keuzes had moeten maken, maar die twijfel is van korte duur. Als ik meewerk aan een creatief project of op kantoor ben bij Studium Generale, dan denk ik: “Wauw, dat ík dit mag doen! Dit is te gek.”’

In de serie Humans of Humanities, verschijnt iedere twee weken een portret van een van onze wetenschappers, medewerkers of studenten. Wie zijn zij en wat doen ze? Meer portretten en informatie vind je op deze pagina.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.