Universiteit Leiden

nl en

Verre sterrenstelsels ongekend scherp in beeld

Het is gelukt om een klein stukje hemel ongekend scherp in beeld te brengen. Dat lukte op basis van radiogolven opgevangen uit de ruimte dankzij nieuwe algoritmen en enorme rekenkracht van supercomputers uit Leiden en Amsterdam. Astronomie-hoogleraar Huub Röttgering vertelt erover in New Scientist.

De radiogolven zijn opgevangen door de duizenden antennes van de LOFAR-telescoop, die verspreid over Europa staan opgesteld. Stel dat je in de lucht een vierkant van vijf bij vijf volle manen ziet. Van dat blokje van de ruimte brachten Leidse astronomen met internationale collega's een kleine 2500 sterrenstelsels scherper in beeld dan ooit. Ook jonge sterrenstelsels, die ons mogelijk meer kunnen leren over de geschiedenis van de Melkweg.

Pixelknaller

De nieuwe ruimtekaart van dat kleine stukje hemel bevat meer pixels dan de grootste, meest gedetailleerde radiokaarten van de gehele hemel. ‘Dat is nog maar acht uur aan metingen’, zegt Röttgering. ‘We hebben nog vier- tot vijfhonderd uur aan opnames van dit stukje hemel klaarliggen, waarmee we nog veel gedetailleerdere kaarten kunnen maken. Bovendien willen we uiteindelijk een radiokaart van de gehele noordelijke hemel creëren, waarvoor we ook al redelijk wat waarnemingen hebben. Na een lange aanloopfase vol technologische ontwikkelingen, gaat het nu opeens heel hard.’

Lees het hele artikel in New Scientist.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.