Universiteit Leiden

nl en

Op weg naar een duurzame en gezonde toekomst

Verduurzaming, gezondheid en welzijn nemen prominente plekken in tijdens de aankomende renovatie van de iconische Cluster Zuid-gebouwen op de Humanities Campus. De verbouwing van de oorspronkelijk zeven ‘huizen’ naar één ruim, licht en aangenaam geheel onder een glazen dak moet het niveau excellent opleveren bij het toonaangevende, breed kijkende duurzaamheidskeurmerk BREEAM.

Welzijn voorop

Veel daglichtinval, een goede luchttoevoer, prettige akoestiek en veel ruimte voor ontmoeting. Voor de studenten, medewerkers en bezoekers van de Faculteit Geesteswetenschappen zal dit vernieuwde gebouw al bij binnenkomst een verademing zijn. Dan stappen ze een ruim atrium van licht in, met daarin een deel van de Universiteitsbibliotheek en een koffiecorner. Het gevoel van welzijn dat de universiteit hiermee wil creëren, wordt ook merkbaar in en rondom de rest van dit gebouw aan de Witte Singel. 

Frisse lucht

Voor het hele gebouw zijn hoogwaardige materialen geselecteerd, zoals vloerbedekking, lijm en verf met een lage uitstoot van ongezonde stoffen. Dit zorgt voor een betere kwaliteit van de binnenlucht. De hoeveelheid CO2 in collegezalen en vergaderruimtes wordt voortdurend gemeten. Het ventilatiesysteem zorgt voor frisse lucht op momenten dat dit nodig is. Om fietsen in de frisse buitenlucht te stimuleren, wordt de fietsenstalling groter en beter toegankelijk. Fietsers kunnen zich na aankomst bovendien opfrissen in de nieuwe douches van het gebouw.  

Impressie van de nieuwe entree

Duurzaam bouwen

Het certificaat BREEAM-Excellent (vier van de vijf sterren) wordt mogelijk door zorgvuldige toepassing van een breed palet aan duurzaamheidsaspecten tijdens het gehele bouwproces. Op de bouwplaats is oog voor duurzame afvalscheiding en het gebruik van prefab-onderdelen om zo min mogelijk afval te produceren. Deze focus op duurzaamheid gaat zelfs verder dan de buitenmuren van het gebouw. Zo zorgt een groen dak van sedum-mos niet alleen voor isolatie, maar trekt het ook insecten en vogels aan.

Hergebruik

De grootste winst op gebied van duurzaamheid bij deze renovatie komt voort uit het intact houden van het grootste deel van het oorspronkelijke gebouw, waardoor er weinig verspilling van materialen is. Ook de gevel blijft, op nieuwe kozijnen en puien na, in oorspronkelijke staat. Alleen de bovenste verdieping zal volledig worden gesloopt, gezien de te zwakke constructie. De oude plafondlatten die uit het gebouw komen, krijgen een nieuw leven als wandafwerking in het atrium. 

Energie- en waterbesparing

Zoals bij alle gebouwen op de campus krijgt ook Cluster Zuid een aansluiting op de ondergrondse warmte-koudeopslag (WKO), een duurzame methode om energie op te slaan in de bodem. De opgeslagen winterkoude wordt gebruikt voor koeling in de zomer, de opgeslagen warmte voor verwarming in de winter. Goede gebouwisolatie, lagetemperatuurverwarming en gebruik van warmtepompen en vloerverwarming sluiten aan op dit systeem. Op het dak komt 200 m² aan isolerend groen en 800 m² aan zonnepanelen en overal zijn waterbesparende kranen, douches en toiletten. Een submetering registratiesysteem houdt het energie- en watergebruik in het gebouw scherp in de gaten om excessen te voorkomen en door het instellen van kloktijden wordt onnodig verbruik vermeden. Uiteraard kent dit gebouw enkel spaarzame LED-verlichting. 

Biodiversiteit en groen

Met een vlindertuin, insectenhotels, vleermuisverblijven in de gevels en nestkasten voor vogels in de bomen rondom het gebouw is tenslotte ook nog aan het welzijn van de kleinste beestjes gedacht. Rond het gebouw is veel plaats voor inheemse schaduwplanten, bomen, hagen en bloemrijk grasland. Al dit groen zorgt naast ontspanning en verkoeling in en rondom het gebouw ook voor het vergroten van de biodiversiteit en het welzijn van flora en fauna in de omgeving. 

Meer informatie over Cluster Zuid is hier te vinden. Meer informatie over BREEAM is te vinden op deze website.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.