Universiteit Leiden

nl en

Leids eredoctoraat voor antropoloog Rosemary Joyce

De Amerikaanse antropoloog Rosemary Joyce krijgt tijdens de diesviering op 8 februari een Leids eredoctoraat. De hoogleraar zorgde voor belangrijke nieuwe inzichten in de oude Mayaculturen van Midden-Amerika.

Rosemary Joyce bij Lake Yojoa in Honduras.

Rosemary Joyce (1956) is hoogleraar Antropologie en Sociale archeologie aan de University of California, Berkeley. Ze deed decennialang veldonderzoek in onder andere Honduras en dit leverde waardevolle informatie op over de periode van 1500 v.Chr. tot de Spaanse kolonisatie vanaf de 16e eeuw. Joyce onderzoekt monumentale kunst, kleinschalige beelden en objecten zoals aardewerken potten en teksten uit de Mayacultuur. 

Machtsverhoudingen

Een belangrijke vraag in haar onderzoek is hoe mensen objecten gebruiken om te onderhandelen over hun plaats in de samenleving. Zo kon Joyce onder andere de machtsverhoudingen reconstrueren in deze oude gemeenschappen. Ze schreef vele baanbrekende artikelen en boeken over het symbolische gebruik van representatieve beelden in de Mayacultuur, bijvoorbeeld ter versterking van de genderidentiteit.    
 

Joyce (helemaal rechts) werkt samen met lokale bewoners zoals hier de bewoners van Santiago in Honduras.

Samenwerking met lokale bewoners en musea

Dankzij haar samenwerking met lokale bewoners en daarnaast tal van musea weet Joyce een groot publiek te interesseren voor de oude culturen in Midden-Amerika. Ze werkte mee aan tentoonstellingen van diverse musea in Honduras, Noord-Amerika en Europa.  
Joyce ontvangt het eredoctoraat uit handen van Maarten Jansen, emeritus-hoogleraar Archeologie en Etnohistorie van Midden-Amerika en Marja Spierenburg, hoogleraar Anthropology of Sustainability
 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.