Universiteit Leiden

nl en

Flitsinterview met alumnus en nieuw Raad van Advieslid Yousef Yousef

Yousef Yousef is een selfmade man. Alhoewel hij wel de bachelor Fiscaal recht heeft afgerond in Leiden. "Een CEO moet eigenlijk wel een basiskennis van de rechtsbeginselen hebben", zegt hij.

Wat heb je gestudeerd en wanneer? Waarom heb je Leiden destijds gekozen? 

“Ik heb de bachelor in Fiscaal recht gedaan en mijn diploma gehaald in 2010. Daarna ben ik de Master gaan doen in Amsterdam, maar halverwege ben ik ermee gestopt omdat ik de kans had een bedrijf te starten. Ik heb Leiden destijds gekozen omdat het heel hoog aangeschreven stond, bovendien kon je in Leiden al in een vroeg stadium specialiseren. Daarnaast studeerden mijn broer en zus al rechten in Leiden en was mijn oorspronkelijke plan met hen een bedrijf op te zetten.”

Was het wat je ervan had verwacht? 

“Jazeker. Het eerste jaar doet iedereen natuurlijk hetzelfde, maar daarna gingen al mijn vrienden rechtsgeleerdheid doen en slechts een klein groepje koos voor fiscaal recht. Veel van de colleges waren in de avond omdat de meeste docenten overdag een andere baan hadden. Hierdoor kreeg je minder het schoolbankgevoel en kreeg je op een andere manier les. Het waren echt hele leuke lessen. Ik ben destijds nog uitgenodigd voor het Honours groepje terwijl ik niet eens de hoogste cijfers haalde. De docent vond dat ik out of the box dacht en vond dat net zo waardevol was als hoge cijfers. Ik had er helaas geen tijd voor omdat ik naast mijn studie ook fulltime werkte.”

Wat voor soort student was je? 

"Ik werkte, zoals gezegd,  fulltime naast mijn studie. Ik had een kleine maar heel hecht vriendenclub van zo’n acht à negen man. We hebben samen, hoewel ik altijd heel hard aan het werk of aan de studie was, ontzettend genoten van onze studententijd en hebben nog steeds contact. Ik was niet zozeer een serieuze student, maar eigenlijk meer een serieus mens. Ik vond mijn werk naast mijn studie erg belangrijk, ik had al mijn vizier op de toekomst. Het was een zware combinatie, maar lonend.”

Is er een memorabel moment uit je studententijd dat je durft te/wilt delen? 

Afgezien van een paar dronken momenten, was er een keer een voorval bij een werkgroep. Die docent was heel streng en hij wees altijd onaangekondigd een willekeurige student aan die dan een presentatie moest houden over de geleerde stof. Ik wilde voorkomen dat ik eruit gepikt werd die dag omdat ik me niet hele goed had kunnen voorbereiden. Ik deed daarom ontzettend actief mee in de discussies, op dat de docent mij niet zou kiezen. Juist daarom wees hij mij toch aan. Hij gaf me wel de keuze, ik heb de uitdaging toch maar aangenomen. Ik deed alsof ik een adviseur was die advies gaf, heb in mijn hele presentatie geen één wetsartikel genoemd (die wist ik domweg niet). De docent vond het geweldig, ik kreeg uiteindelijk een heel goed cijfer!

Verder zijn de lessen van Paul Cliteur mij altijd bij gebleven. Ik kwam toen voor het eerst met rechtsfilosofie in aanraking. Wat mij er zo in aansprak was de diepgang van denken:  vragen over ons bestaan, hoe zou rechtsgeleerdheid eruit zien zonder regulering, inkijkjes in visies van filosofen.”

Als je je studietijd en carrièreverloop over mocht doen, zou je dan hetzelfde pad willen volgen of iets heel anders?

“Ik zou hetzelfde pad kiezen, dat heeft voor mij heel erg goed uitgepakt. Ik ben erg trots op wat ik heb bereikt, heb mijn doel, succesvol ondernemen, behaald. Overigens denk ik niet dat de keuze van je studie of baan zozeer je levensloop bepaalt, maar je denkwijze. Het analytisch leren denken heb ik zeker opgedaan tijdens mijn studie, maar dat had ik ook kunnen leren bij de studie wiskunde of biologie.”

Yousef Yousef

Is er iets dat je, met de kennis van nu, had willen kunnen volgen tijdens je rechtenstudie? Bv een specifiek vak dat niet werd gegeven, of juist een stage of iets anders dat je hebt gemist? 

Toen ik studeerde was er veel te weinig tot geen aandacht voor het opdoen van vaardigheden. Ik had heel graag skills willen ontwikkelen in goed kunnen onderhandelen, helder kunnen communiceren, hoe mensen te overtuigen, hoe ga ik met mensen om en hoe verkoop ik mezelf. Inhoudelijke was (en is denk ik) de kennis en het onderwijs van hele hoge kwaliteit. De kloof tussen de wetenschap en de praktijk is echter te groot.”

Gebruik je nog wel iets van je rechtenstudie in je huidige werk?

“De basis van mijn studie; de rechtsbeginselen,  hebben mij altijd geholpen met het (laten) opstellen van contracten, het aansturen van complexe trajecten. Door mijn studie ben ik juridisch goed onderlegd. Ik hou jurisprudentie niet zo goed bij als echte juristen, maar wel voldoende voor het grote plaatje. Ik ben van mening dat als je, zoals ik, een groot bedrijf runt, dat je een basiskennis van rechtsbeginselen nodig hebt. Uit ervaring weet ik dat CEO ’s met technische achtergrond regelmatig achteraf daardoor problemen ondervinden.”

Je bent net gekozen als lid van de facultaire Raad van Advies. Hoe belangrijk is zo'n raad denk je voor de faculteit en wat denk jij bij te kunnen dragen?

“Het belang van zo’n raad wordt niet bepaald door wie de raadsleden zijn, maar door het feit dat diegene aan wie je het advies geeft dit wil. Het feit dat het faculteitsbestuur zijn eigen visie wil verbreden, kritische geluiden wil horen over bijvoorbeeld de toekomstbestendig-heid van het onderwijs en wil leren van de mensen uit de praktijk hoe je innovatie zou kunnen doorvoeren in het onderwijs, zegt iets over goed besturen. Het is van groot belang om het onderwijs duurzaam te maken, dat het over tien jaar nog steeds relevantie heeft. De wereld verandert razendsnel, alleen al door de zeer vergemakkelijkte toegang tot informatie. Mijn toegevoegde waarde zit vooral op dat vlak: mijn bedrijf is actief in 96 landen, ik heb met veel verschillende universiteiten te maken.”

Is er iets wat je in je rol als alumnus graag zou willen zien van onze universiteit/faculteit dat er nu (nog) niet is?

“Actieve alumni zijn echt belangrijk, ik zie dat mede ook door mijn rol in de EIC European Advisory Board. Het kunnen inzetten van een dergelijk netwerk en tegelijkertijd het life long learning principe voor maar ook van alumni zou ik samengevoegd willen zien in een soort internationaal alumni congres waarbij één of twee maatschappelijk belangrijke thema’s centraal staan. Dat is dan direct een ontmoetingsplek voor alumni, dat lijkt me heel erg leuk.”

Wat was je favoriete restaurant/kroeg/plek in Leiden destijds?

“Annie’s verjaardag, zonder twijfel!”
 

Tot slot, heb je een guilty pleasure dat je zou willen delen?

Zonder aarzelen: “Ik hou van luxe! Niet vanuit  patserigheid, ik waardeer het gewoon heel erg. Ik kan er serieus van genieten en geef er daarom ook graag geld aan uit. Dat kan en mag eigenlijk niet in Nederland, alles moet hier functioneel zijn, zelfs het eten. Daarom is Dubai ook mijn favoriete plek!”

Ok, als echte afsluiter, wat doe je voor werk dat je al die luxe ook kunt veroorloven?

“Tijdens mijn master fiscaal recht in Amsterdam ben ik mijn eigen bedrijf gestart in waterzuiveringstechnologie voor grote oppervlaktes. Onze klanten zijn drinkwaterbedrijven, energiebedrijven en kerncentrales. Inmiddels zijn we in 96 landen actief. Het allerleukst aan mijn werk is niet dat ik mijn guilty pleasure kan uitoefenen, het mooiste aan mijn werk is dat we echt impact hebben. Wat we doen maakt mensen niet rijk, maar redt wel levens. Een prachtig voorbeeld vind ik ons project in Santo Domingo (Dominicaanse Republiek), waar we met ons zuiveringssysteem het drinkwater voor 2,5 miljoen mensen hebben kunnen ontgiften. Daar word ik zonder guilty feeling echt blij van

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.