Universiteit Leiden

nl en

Classroom scanners worden uitgeschakeld

De classroom scanners (personentellers) die de Universiteit Leiden in coronatijd heeft geïnstalleerd bij de ingang van gebouwen en onderwijsruimtes en die tellen hoeveel mensen er in een ruimte zijn, worden tot nader order uitgezet. Dit heeft het College van Bestuur besloten.

Volgens het college is de onrust over de privacy die nu is ontstaan, aanleiding voor een time-out. College-voorzitter Annetje Ottow ‘We betreuren dat medewerkers en studenten ongerust zijn geworden en leren hiervan dat we met onderwerpen die over privacy gaan nog zorgvuldiger moeten omgaan.’

Annetje Ottow: ‘We hebben vandaag een brief van de Universiteitsraad (UR) ontvangen waarin ook de UR aandacht vraagt voor de ontstane onrust, en dan “niet alleen voor de feitelijke privacy, maar ook voor het gevoel van privacy”. En die zorgen van studenten en medewerkers nemen we serieus, en daarom zetten we de scanners uit.’

‘Dat geeft ons ook de tijd om een zorgvuldige, externe audit naar het systeem te laten doen om extra waarborgen te hebben voor de veiligheid. Omdat hierover bij medewerkers en studenten twijfels zijn ontstaan, vinden we een time-out en het externe onderzoek naar het systeem heel belangrijk. Daarnaast willen we zo snel mogelijk verder in gesprek gaan met de studenten en medewerkers die zorgen hebben.’

De classroom scanners zijn in 2020, tijdens de coronapandemie, in overleg met de UR aangeschaft met het oog op de veiligheid en gezondheid van studenten en medewerkers. De scanners tellen de hoeveelheid mensen in een ruimte. Dat is vanwege de huidige, beperkende coronamaatregelen van belang voor de gezondheid en veiligheid van de aanwezigen.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.