Universiteit Leiden

nl en

Nationale Bijentelling van Koos Biesmeijer krijgt Communication Initiative Award 

Het initiatief de Nationale Bijentelling van hoogleraar Koos Biesmeijer (Naturalis/Leiden) en Vincent Kalkman (Naturalis) heeft de Communication Initiative Award van NWO ontvangen. De jury looft het initiatief, dat een zeer breed en divers publiek weet te bereiken, en tegelijkertijd bijdraagt aan de bescherming van de bij.  

Bij de Nationale Bijentelling kan iedereen in Nederland meedoen aan wetenschappelijk onderzoek. Door een half uur lang in hun eigen tuin de verschillende soorten bijen te tellen, helpen ze onderzoekers aan belangrijke informatie. 

Koos Biesmeijer

Lovende jury 

Volgens de jury brengen de onderzoekers op deze manier een belangrijk en urgent onderwerp – de biodiversiteitscrisis – direct de huiskamers in van alle Nederlanders. De jury is lovend over het gemak waarmee deelnemers met het onderzoek kunnen meedoen. ‘Met dit initiatief weten de onderzoekers een zeer breed en divers publiek te bereiken, dat kennis maakt met de wetenschap én de natuur. Daarnaast vergroten de onderzoekers niet alleen de betrokkenheid van de samenleving bij wetenschappelijk onderzoek, maar roepen ze ook op tot bescherming van de bij en geven ze daar concrete handvatten voor. De jury ziet hierin een toonvoorbeeld van citizen science, oftewel burgerwetenschap,’ valt in het persbericht van NWO te lezen.  

Joost Batenburg ook in de prijzen 

Ook Joost Batenburg is betrokken bij een prijswinnend project. Het diverse team Hugo de Groot’s bookchest bundelde hun expertise om kunsthistorische onderzoeksvragen op te lossen. Hun onderzoek leidde tot een doorbraak voor de studie van grote gemaakte culturele erfgoedobjecten van hout. De jury was enthousiast over het bereik van het team: ‘Ze hebben zich goed gepresenteerd en weten met hun onderzoek het grote publiek te bereiken,’ aldus het NWO-bericht. 

Communication Initiative Award 

Het is het tweede jaar dat NWO de Communication Initiative Award uitreikt. De prijs gaat dit jaar naar twee initiatieven die zich bezighouden met wetenschapscommunicatie: de Nationale Bijentelling en KlimaatHelpdesk. Beide teams hebben met hun projecten op een innovatieve manier een breder publiek weten te bereiken. Elk project ontvangt 10.000 euro, bedoeld voor wetenschapscommunicatie.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.