Universiteit Leiden

nl en

Leiden2022: European City of Science

Leiden2022 is een wetenschapsfestival van 365 dagen voor iedereen met een nieuwsgierige geest. Met een grote inbreng van wetenschappers van de Universiteit Leiden. Op 10 november presenteerde Leiden2022 het programma voor komend jaar, het jaar waarin Leiden European City Of Science is.

Een scheurkalender, een speciaal biertje (a sip of science), een nieuwe website en een tuktuk waren een aantal in het oog springende onderdelen van de feestelijke lancering in Naturalis. Er waren warme woorden uit Parijs (Shamila Nair-Bedouelle van Unesco), Brussels (EU-commissaris Jean-Eric Paquet) en Den Haag (minister Ingrid van Engelshoven van OCW). En er was de presentatie van de drie belangrijkste onderdelen van het programma:

  • 365 dagen nieuwsgierig: in buurten van Leiden en omliggende dorpen, en op de lokale radio staat elke dag een ander nieuwsgierig makend onderwerp centraal  - de onderwerpen staan op de scheurkalender.
  • EuroScience Open Forum (ESOF), het grootste multidisciplinaire wetenschappelijke congres in Europa, dat van 13-16 juli in Leiden wordt gehouden.
  • EUCYS, een wedstrijd voor jong wetenschapstalent tot 20 jaar, van 12-18 september in Leiden.

Scheurkalender

Elke activiteit van Leiden2022 krijgt een eigen QR-code. De QR-code is ook de huisstijl van Leiden2022. Op een scheurkalender, die de komende tijd gratis wordt uitgedeeld, heeft elke dag een eigen onderwerp met een QR code. Op de website vind je daarmee het programma van die dag. Meta Knol, directeur van Leiden2022, gaf bij de lancering aan dat de website nu voor zo’n 10 procent gevuld is – het programma wordt de komende maanden steeds verder uitgewerkt en ingevuld. 

Een mooie bundeling van krachten

Annetje Ottow, voorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit Leiden, woonde de lancering bij. Ottow: 'Wat we hier zo mooi zien: Leiden2022 is een bundeling van krachten. We zijn er trots op dat we een van de initiatiefnemers van Leiden European City of Science zijn. We verheugen ons erop om met onze partners, het LUMC, de gemeente Leiden, de Hogeschool Leiden en Naturalis, en met alle andere netwerken, zoals het Leiden Bio Science Park, Leiden Global, en LDE Universities bij te dragen aan het programma. Ik hoor al veel mooie plannen van onze wetenschappers – van sessies tijdens het ESOF-congres tot een middag in een buurthuis en wandelingen door de stad. De inzet van onze onderzoekers en studenten is onmisbaar komend jaar en ik ben blij dat er vanuit de universiteit veel enthousiasme is.'

Inbreng vanuit de universiteit

Als grootste kennisinstelling in Leiden is de bijdrage van de universiteit aan het Leiden2022-programma aanzienlijk. Een paar voorbeelden uit het programma: 

ESOF-congres

Van 13-16 juli gaan nationale en internationale onderzoekers in gesprek met beleidsmakers, bestuurders, mensen uit het bedrijfsleven en journalisten tijdens het ESOF-congres. EuroScience Open Forum (ESOF) is het grootste multidisciplinaire wetenschappelijke congres in Europa.

De vijf wetenschappelijke thema’s van het congres zijn dé thema’s van deze tijd – zoals een duurzame samenleving, culturele identiteit en maatschappelijke transformatie  (denk aan migratie en protestbewegingen), vrijheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid en een gezonde samenleving. Wetenschap mét de maatschappij. Dat staat centraal tijdens ESOF

De Leidse hoogleraren Corinne Hofman en Ferry Breedveld hebben met een wetenschappelijke adviesraad met vertegenwoordigers van de zeven faculteiten de thema’s van ESOF bepaald. De call for proposals staat open tot 30 november 2021. Lees het interview met Corinne Hofman over ESOF.

EUCYS: jonge onderzoekers

EUCYS is de EU Contest for Young Scientists. In meer dan 40 landen worden nationale winnaars gekozen, jonge mensen die in Leiden elkaar gaan ontmoeten in september 2022. Henk Hoekstra, hoogleraar Observationele kosmologie, woonde als eerstejaars student in 1991 EUCYS bij in Zürich. Tijdens de lancering van Leiden2022 blikte hij kort daarop terug. Hoekstra: 'Dat was de eerste keer dat ik met een groep jonge mensen was met wie ik mijn passie voor wetenschap kon delen. Europa laat met EUCYS zien hoe belangrijk jonge onderzoekers zijn. De boodschap is: je bent nooit te jong om bij te dragen aan het oplossen van problemen. Ik hoop dat we straks in Leiden ook veel jonge onderzoekende geesten die inspiratie kunnen bieden. Dus ik werk er graag aan mee om EUCYS in Leiden tot een succes te maken.'

Lees meer over EUCYS

365 dagen nieuwsgierig

Elke dag heb je de kans om meer te weten te komen over een nieuwsgierig makend onderwerp: online, op de radio én bij activiteiten in Leiden of omgeving. Bij veel van die activiteiten zullen Leidse wetenschappers op een interactieve manier hun kennis delen met bezoekers van alle leeftijden. Een paar voorbeelden:

  • 2 januari: robots

Onderzoeker Joost Broekens  van het  Leiden Institute of Advanced Computer Science (LIACS) legt uit hoe mensen en robots samenwerken. Kom ervaren wat robots voor ons kunnen betekenen, en leer zelf een robot besturen!

Leer een robot kennen | Leiden2022

  • 21 februari: moedertaal

Op Internationale Moedertaaldag (21 februari) organiseren acht Leidse taalwetenschappers een open symposium waarbij minderheidstalen centraal staan. Hoe kan het overleveren van verhalen van generatie op generatie bijdragen aan het behoud van minderheidstalen? De onderzoekers organiseren ook bijeenkomsten met Leidse meertalige families, waar opnieuw verhalen en meertaligheid centraal staan.

Een verhaal in een andere taal: De meerwaarde van meertaligheid - Universiteit Leiden

  • 23 april: aarde

De Leidse Hortus botanicus verwelkomt bezoekers op de Wetenschapsdag Aarde:  in de Hortus zijn er kramen waar bezoekers kunnen proeven, luisteren, proberen; gezinnen lopen de speurtocht en pop-up-wetenschappers geven tien-minuten-colleges op verschillende plekken in de tuin.

Wetenschapsdag Aarde | Hortus (hortusleiden.nl)

Life Sciences & Health Week 

In juni 2022 is Leiden een week lang het Europese podium voor alles wat met geneesmiddelenontwikkeling en gezondheid te maken heeft. Onderzoekers en zorgprofessionals treffen elkaar voor het wetenschappelijk debat terwijl het publiek zich verdiept in de wondere toekomst van geneeskunde en preventie. De week wordt georganiseerd door de Leidse kennisinstellingen, bedrijven en het Leiden Bio Science Park. 

Life Sciences & Health Week | Leiden2022

Congressen

Tientallen congressen zullen in 2022 in Leiden plaatsvinden. Zo viert de LERU, de League of European Research Universities, haar 20-jarig bestaan met een congres in Leiden (19-20 mei), met als thema de rol van onderzoeksintensieve universiteiten bij het creëren van een veerkrachtige en duurzame samenleving. 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.