Universiteit Leiden

nl en

Kira Nijland over haar rol als student-lid in het IB van CAOS

Kira Nijland volgt de masteropleiding Policy in Practice en is sinds oktober het student-lid van het Instituutsbestuur van Culturele Antropologie. Ze deed eerder bestuurservaring op bij studieverenigingen Itiwana en WDO. Nu wil ze graag de universiteitsstructuren achter de schermen leren kennen. Als student-lid heeft Kira inmiddels de OLC verkiezing georganiseerd en wil ze zich hard maken voor meer inclusiviteit in het onderwijs.

‘Ik haal veel voldoening uit bestuursjaren’, vertelt Kira, ‘Je werkt samen in een team, je leert nieuwe kanten van jezelf kennen en je ziet hoe andere mensen omgaan met dingen die gebeuren en met verschillende oplossingen komen.’ Bij Itiwana was Kira assessor extern en bij WDO voorzitter. Als student-lid in het IB ziet Kira nu vooral de organisatorische kant van zaken die spelen binnen het instituut. ‘Als student krijg je helemaal niet mee wat er bijvoorbeeld bij onderzoekstrajecten komt kijken. Ik vind het heel interessant om dat van dichtbij mee te maken.’ Kira is het aanspreekpunt voor Itiwana en WDO en wordt gevraagd om mee te denken bij onderwijszaken. ‘Ik ben natuurlijk ook de ontvanger van wat ze creëren in het onderwijs. Ik vind het heel leuk om daar een kritische blik op te werpen.’ 

Toegankelijkheid van het onderwijs

Een van de onderwerpen waar Kira aandacht voor wil vragen is de toegankelijkheid van het onderwijs. ‘De pandemie heeft duidelijk gemaakt dat het geen noodzaak is om naar de universiteit te komen om onderwijs te volgen. Met een online curriculum hebben meer mensen kans om aan te sluiten als ze niet naar de universiteit kunnen komen vanwege een handicap of afstand. Nu de switch weer gaat naar volledig onderwijs on campus, zorgt dat voor een stap terug in de toegankelijkheid.’ Kira vindt het belangrijk om dit thema aan te kaarten bij het bestuur. ‘Ik hoor uit het IB waarom bepaalde keuzes worden gemaakt en er zitten logische besluiten achter. Maar het heeft wel gevolgen voor studenten, dus ik wil dat blijven benadrukken.’ 

Geen vaststaand carrièrepad met antropologie

In haar masterjaar gaat Kira onderzoek doen bij een burennetwerkorganisatie in Amsterdam. Ze gaat uitzoeken hoe informele zorgorganisaties de gaten opvangen die zijn gevallen tussen gecentraliseerde en gedecentraliseerde zorg. In de toekomst wil Kira werken bij een NGO en beleidsonderzoek doen, het liefst gecombineerd met onderzoek in het buitenland. ‘Ik heb geen specifieke plek waar ik naar toe wil, of een specifieke passie. Vroeger wilde ik journalist worden, maar ik denk dat beleid ook goed bij mij past. Dat vind ik het fijne aan antropologie. Het is lekker breed en je zit niet de rest van je leven vast aan één carrièrelijn. Je kan zoveel verschillende afslagen nemen.’

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.