Universiteit Leiden

nl en

Studenten in informeel gesprek met leiders Trudeau en Rutte

Hordes fotografen, studenten die proberen een glimp op te vangen en selfies maken en joelende mensen bij de ingang van Wijnhaven. Als ware popsterren werden de Canadese premier Justin Trudeau en premier Mark Rutte vrijdag aan het eind van de dag ontvangen bij Campus Den Haag van de Universiteit Leiden.

De twee politieke leiders gingen in een informele setting, leunend tegen de desk met de jasjes uit, in gesprek met studenten van de Universiteit Leiden, de Haagse Hoogeschool en Erasmus Universiteit. ‘Heel bijzonder dat ik een vraag mocht stellen aan Trudeau.’ 

Opgestroopte mouwen

Het was wel te merken dat de twee al de hele dag met elkaar waren opgetrokken. Op hetzelfde moment legden ze hun jas op de tafel, de mouwen van de overhemden werden synchroon opgestroopt en zelfs de boks aan Jaap de Hoop Scheffer op de eerste rij ging op dezelfde manier. Voor hun bezoek aan Campus Den Haag hadden Rutte en Trudeau een overleg en een delegatiegesprek. Er werd onder meer gesproken over de goede relatie tussen Canada en Nederland, ontwikkelingen op het gebied van handelsrelaties en investeringen, samenwerking op het gebied van defensie en veiligheid en klimaat. 

Hard aandringen op klimaatverandering

‘We zijn het heel vaak eens’, lachte Rutte. ‘Benieuwd hoe dat hier gaat zijn.’ De studenten konden vragen insturen over klimaatverandering en mondiale vraagstukken. De zaal zat vol studenten die vragen wilden stellen, maar slechts een paar kwamen ook echt aan de beurt. Zoals studente Josephine die vooruit keek naar de klimaattop COP26 in Glasgow volgende week waar Rutte en Trudeau volgende week ook beide zijn. Ze wilde weten welke acties Canada en Nederland zullen laten zien om hun engagement voor het akkoord van Parijs na te komen. Trudeau gaf aan dat doelen stellen niet alles is, maar dat het gaat om plannen maken. ‘Je moet een plan hebben dat je ook echt kan halen, realistisch is. Toen ik werd gekozen in 2015 heb ik de belofte gedaan om klimaatdoelen aan te gaan. En dat ga ik op de top ook vertellen, andere landen laten weten dat we ambities hebben. Pushing hard on climate change! Elk land kan en moet meer doen.’ 
Rutte benadrukt dat regeringen deze strijd niet alleen aankunnen, maar dat hulp van de private sector en ngo’s zeker nodig zal zijn. ‘We hebben de bedrijven zeker nodig en daar blijven we ook mee in gesprek, maar zoals Justin ook al zei we zijn hard aan het werk om onze doelen te halen.’ 

Student Omar Al Sadeh stelt een vraag

Onder de indruk

Omar Al Sadeh stelde een vraag over hoe Nederland en Canada de internationale rechtsorde blijven bevorderen. De student was onder de indruk van de sfeer van het gesprek en het gemak waarmee de twee premiers zeggen wat ze willen zeggen. ‘Dat is zo knap van ze. En ja, het was heel bijzonder dat ik een vraag mocht stellen aan Trudeau. Dat maak je zeker niet elke dag mee.’ 
Aan het eind van het uur mochten studenten nog drie vragen stellen van moderator Hajar Yagkoubi in de categorie ‘Durf te vragen’. Welke carrière de twee hadden gehad als ze niet in de politiek terecht waren gekomen. Ook hier hadden de twee hetzelfde antwoord. Leraar zijn, voor de klas staan. Trudeau deed het, Rutte doet het nog steeds, vrijwillig een ochtend in de week.

Lovende woorden

Met de slotvraag welk advies de mannen zouden geven aan de aankomende politici die wellicht in de zaal zitten, nam Trudeau uitgebreid het woord. Hij hield een warm slotpleidooi om vooral je kernwaarden te bepalen. ‘Waar wil je voor vechten, wat zijn je waarden. Als politicus moet je zulke moeilijke beslissingen nemen, je hebt niets aan mensen om je heen die het 100 procent met je eens zijn. Als ze maar dezelfde waarden hebben en hetzelfde willen bereiken. Daar gaat het om.’ 
Daar had Mark Rutte niks aan toe te voegen. Met lovende woorden voor Trudeau als inspirerend politicus en een welgemeend ‘we komen terug’ vertrokken de twee voor het laatste deel van hun dag samen; een etentje in Den Haag. Maar uiteraard niet voordat bij het verlaten van Wijnhaven op de Spaanse Trappen en bij de uitgang weer honderden foto’s, filmpjes en selfies moesten worden gemaakt. 

Kijk de livestream terug

Foto's: Arash Nikkhah

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.