Universiteit Leiden

nl en

LUMC, Universiteit Leiden en Philips intensiveren samenwerking voor snellere MRI door kunstmatige intelligentie

Het Leids Universitair Medische Centrum (LUMC), de Universiteit Leiden en Philips vormen samen een van de 17 AI-labs binnen het ROBUST consortium dat geselecteerd is voor ondersteuning vanuit de NWO. Het doel van deze samenwerking is om met kunstmatige intelligentie MRI-scans te versnellen.

Het LUMC en Philips zijn in 2019 een samenwerking aangegaan om het maken van MRI-scans te versnellen. Op dit moment duurt een MRI-scan namelijk een kwartier tot een half uur, met uitschieters naar een uur. Al die tijd moet de patiënt stilliggen in een nauwe en luidruchtige omgeving. Dit is vaak een oncomfortabele ervaring. Daarnaast levert het problemen op als de patiënt tijdens het scannen toch beweegt, de MRI-scan wordt dan minder scherp waardoor afwijkingen niet goed zichtbaar zijn. 

Kwaliteit behouden 

Om deze problemen te verhelpen hebben onderzoekers zich tot doel gesteld om een techniek te ontwikkelen waarmee elke MRI-scan in minder dan vijf minuten gemaakt kan worden. Dit doen ze door gebruik te maken van kunstmatige intelligentie die met minder data een MRI-beeld kan creëren. Hiermee kan de scantijd aanzienlijk verkort worden, zonder verlies van kwaliteit. Dit heeft niet alleen voordelen voor de patiënt, want een kortere scanduur zorgt ook voor meer efficiëntie op radiologie-afdelingen. Onderzoekers van het LUMC en Philips lieten al in een proof-of-concept-studie zien dat dit haalbaar is, en wonnen de internationale FASTMRI wedstrijd met hun AI.

Grote klus

Voortbouwend op dit succes hebben Philips en het LUMC in het afgelopen jaar een ICT-infrastructuur ontwikkeld om data te verzamelen. Deze data gaan de onderzoekers gebruiken om de AI te verbeteren en naar klinisch diagnostische kwaliteit te brengen. Om dit te realiseren zijn verschillende systemen gekoppeld en een infrastructuur gecreëerd die toestemming van de patiënt, privacywet- en regelgeving evenals de werkbaarheid voor de kliniek garandeert. Medio september zijn de eerste patiënten geïncludeerd in deze studie, een belangrijke mijlpaal.

Het LUMC, Universiteit Leiden en Philips breiden de samenwerking verder uit door een nieuw onderzoekslab genaamd AI4MRI op te zetten binnen het nationale netwerk van Innovation Center for Artificial Intelligence Labs, ofwel ICAI labs. NWO selecteerde het ROBUST consortium, waar AI4MRI deel van uitmaakt, voor hun langetermijnprogramma met een totale omvang van 95 miljoen euro. De NWO bijdrage is €25 miljoen euro aangevuld met financiering door de Nederlandse AI Coalitie en de industrie. 

Bloeiend AI ecosysteem

Volgens hoogleraar Biomedische beeldvorming Boudewijn Lelieveldt van het LUMC is de vorming van het AI4MRI ICAI lab een mooi resultaat van het bloeiende AI ecosysteem dat zich in Leiden heeft ontwikkeld. 'Dit biedt ons een uitgelezen kans om de samenwerking tussen LUMC, Philips en Universiteit Leiden in de toekomst nog verder uit te bouwen,' zegt Lelieveldt. Richard Kemkers van Philips benadrukt dat door een intensieve samenwerking tussen kliniek, academie en bedrijven er maatschappelijk relevante innovaties ontstaan. 'Denk hierbij niet alleen aan een drastische verkorting van de scantijd en een sterk verbeterde ervaring voor de patiënt maar daardoor ook  een efficiënter proces voor de zorg als gevolg.'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.