Universiteit Leiden

nl en

Emeritus hoogleraar Henk Versnel koninklijk onderscheiden

Henk Versnel, emeritus hoogleraar Oude Geschiedenis, is koninklijk onderscheiden. Maandag ontving hij in het gemeentehuis van Sassenheim de koninklijke onderscheiding Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Versnel begon zijn carrière in 1965 als docent klassieke talen aan het Gymnasium Erasmianum en Libanon Lyceum in Rotterdam. Het Leidsch Dagblad schrijft dat hij daar voor veel leerlingen een inspiratiebron was: 'Zeven leerlingen uit zijn examenklas van het Libanon Lyceum zijn inmiddels gepromoveerd en drie van hen zijn hoogleraar geworden.'

Zelf promoveerde Versnel in 1970 in Leiden op het proefschrift Triumphus. An Inquiry into the Origin, Development and Meaning of the Roman Triumph. Sindsdien is hij aan de universiteit verbonden gebleven, aanvankelijk als docent en lector, later als hoogleraar. Versnel werd een grootheid in zijn vakgebied en heeft vooral gepubliceerd over antieke rituelen, magie in de oudheid en zogeheten vervloekingstabletten.

Henk Versnel na zijn onderscheiding. Foto: Loes Schouten

KNAW

In 1997 werd Versnel lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Na zijn emeritaat in 2000 kreeg hij in oktober 2005 een eredoctoraat aan de Universiteit van Heidelberg. Volgens het Leids Dagblad is hij bovendien een begenadigd banjospeler: 'Vanaf 1960 tot zeer recent speelde Versnel ook banjo in talloze oude stijl jazzorkesten. Hij vervulde daarbij een belangrijke en stimulerende rol als organisator, presentator, orkestleider en musicus.'

Ook het Leidsch Dagblad schreef over de decoratie van Versnel. Dat artikel lees je hier.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.