Universiteit Leiden

nl en

Floske Spieksma benoemd tot hoogleraar Stochastische Besliskunde

Floske Spieksma is per 1 juni benoemd tot hoogleraar aan het Mathematisch Instituut. Haar vakgebied is Stochastische Besliskunde. Binnen dit vakgebied ontwikkelen onderzoekers wiskundige technieken om processen binnen organisaties te analyseren en verbeteren. ‘Als hoogleraar hoop ik Besliskunde aan de Universiteit Leiden te waarborgen.’

Spieksma is de eerste vrouwelijke opleidingsdirecteur op het gebied van Wiskunde in Nederland. Ze startte ooit met een studie Spaans in Leiden om halverwege over te stappen naar Wiskunde. ‘Ik miste de sommetjes’, aldus Spieksma. Ze studeerde cum laude af en promoveerde vervolgens in 1990. Spieksma vindt het mooi om nu hoogleraar te worden. ‘Zoveel fulltime vrouwelijke wiskundehoogleraren zijn er bovendien nog niet in Nederland.’

Bewuste keuze voor Leiden

Na een half jaar als postdoc in Berkeley in de VS kwam Spieksma terug in Leiden. En ze bleef. ‘Ik kon als medewerker bij Econometrie aan twee andere universiteiten terecht, maar ik wilde heel graag onderzoek naar Besliskunde doen vanuit een Wiskunde-afdeling. Daarom viel de keuze heel bewust op Leiden. Ik moest hiervoor wel een vijfjarige KNAW-beurs binnen zien te halen. Dat is gelukt.’

Besliskunde populair bij studenten

Besliskunde is relevant en actueel, vindt Spieksma. Ze heeft zich dan ook hard gemaakt om deze discipline verder uit te bouwen in het onderwijs. Er zijn meerdere vakken op dit gebied te volgen zowel binnen het bachelor- als het masterprogramma. Niet alleen de vakken zelf zijn in trek, maar ook als afstudeeronderwerp is Besliskunde populair. ‘Sinds 2010 heb ik ruim 100 bachelor- en masterscripties begeleid.’

Onderzoek naar machine learning en combinatorische speltheorie

Frank van der Duijn Schouten, tijdens de benoeming wetenschappelijk directeur van het Mathematisch Instituut, is blij met de aanstelling. ‘Als onderwijsdirecteur van de opleiding Wiskunde vormt Floske de ruggengraat van het onderwijsprogramma van het MI,’ zegt Van der Duijn Schouten. ‘En in haar onderzoek op het terrein van de Markov-beslissingstheorie weet ze voortdurend nieuwe links te leggen naar opkomende onderzoeksterreinen, zoals machine learning en combinatorische speltheorie.’

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.