Universiteit Leiden

nl en

Luca Cantineau is student én topsporter: ‘Kwestie van inplannen’

Luca Cantineau (27) is student Notarieel Recht aan de Universiteit Leiden en daarnaast scheidsrechter in het betaald voetbal. Hoe combineer je een loopbaan als scheidsrechter met een studie? En waar liggen zijn ambities?

Je bent voetbalscheidsrechter én student, hoe zit dat?

'Sinds drie jaar maak ik deel uit van het Betaald Voetbal. In de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie ben ik actief als scheidsrechter, videoscheidsrechter (VAR) en 4e official. Het is een mooie combinatie: studeren om kandidaat-notaris te worden en anderzijds de top van het voetbal bereiken als scheidsrechter. Het zijn twee dromen waar ik nu al jaren voor strijd! Het voetbal was als keeper niet bepaald op mijn lijf geschreven. Ik kon aardig uit de voeten in het doel, maar de top halen was aan mij niet besteed. Na een kortstondige keeperscarrière heb ik dan ook de switch gemaakt om scheidsrechter te worden. Nu, zo’n tien jaar later, sta ik tussen de echte 'profs' en dat blijft iedere wedstrijd bijzonder.'

Luca Cantineau met Ajax-speler Quincy Promes

Je prestaties als scheidsrechter blijven niet onopgemerkt.

'In het seizoen 2019/2020 ben ik door Voetbal International (VI) uitgeroepen tot scheidsrechter van het jaar in het Betaald Voetbal. Een heel mooie prijs, in een vreemd seizoen dat vooral in het teken stond van de corona-perikelen. Op basis van deze prijs was ik genomineerd voor de Vliet Awards binnen de gemeente Leidschendam-Voorburg, waar ik geboren en getogen ben. Inwoners van de gemeente kunnen dan stemmen op de genomineerde sporters. Na een spannende strijd mocht ik uiteindelijk de Vliet Award in ontvangst nemen. Heel erg tof, om waardering te krijgen van mensen uit je gemeente voor de sport die je beoefent!'

Welke rol speelt de universiteit bij de combinatie van studie en topsport?

'Door mijn sportieve activiteiten is het mij niet gelukt om nominaal af te studeren. Daarnaast heb ik de middelbare school in acht jaar doorlopen (lees: vmbo-t, havo en vwo) waardoor ik op latere leeftijd begon met studeren. Door de begeleiding van de universiteit, en dan met name mijn studieadviseur mevrouw Van der Tol, is het mogelijk om studie en sport naast elkaar goed te combineren. Het is wel zaak dat je zelf alles goed inplant en de studieadviseur continu op de hoogte houdt van je plannen en vorderingen, zeker op de momenten dat je naar het buitenland moet. Op die manier is studeren mogelijk en houd je het leuk, want ik wil ook wel eens graag wat tijd met mijn vriendin en vrienden doorbrengen.'

Luca Cantineau tijdens Moot Court

Wat zijn je ambities?

'Mijn ambitie is om in de nabije toekomst aan het werk te gaan als kandidaat-notaris. Na een aantal stages en een tweetal werkstudentschappen ben ik tot de conclusie gekomen dat dat is wat ik wil. Momenteel werk ik als werkstudent bij Buren N.V. in Den Haag en is het mijn doel om aankomend jaar hier te starten als kandidaat-notaris. Het zal zwaar zijn om dit in de beginjaren te combineren, maar mijn motto is: 'waar een wil is, is een weg'. Wel wil ik dit doel stap voor stap bereiken. Eerst afstuderen, dat is momenteel de hoogste prioriteit!'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.