Universiteit Leiden

nl en

Hoe klinkt het Hofplein, nu en in de toekomst?

Hoe ervaren omwonenden en gebruikers het Rotterdamse Hofplein? De uitkomsten en aanbevelingen van het geluidsbelevingsonderzoek staan in het rapport "Hoe klinkt het Hofplein, nu en in de toekomst?"

De grootste rotonde in het centrum van Rotterdam, het Hofplein, gaat op de schop. De gemeente Rotterdam wil van het Hofplein een flaneer- en verblijfsplek maken. Met een ruim budget moet het plein niet alleen visueel aantrekkelijker maken, maar ook auditief. En voor dat laatste is de hulp ingeschakeld van Marcel Cobussen (hoogleraar bij de Universiteit Leiden), Michiel Huijsman (directeur Sountrackcity) en Huba de Graaff (componist en geluidskunstenaar) 

Geluidsonderzoek


Uit het geluidsbelevingsonderzoek, de eerste in een groot stadsproject, komt naar voren dat omwonenden en gebruikers het verkeersplein nu ervaren als druk, rommelig en luidruchtig. Vooral de tramgeluiden zijn een grote bron van ergernis. Middels o.a. een Gemeentepeiler, geluidswandelingen en een workshop geluid is er een inventarisatie gedaan naar de wensen van de gebruikers en bewoners alsook een reeks aanbevelingen om het plein auditief aantrekkelijker te maken. 
De uitkomsten en aanbevelingen van het onderzoek staan in het rapport "Hoe klinkt het Hofplein, nu en in de toekomst?". Daarin zijn ook een aantal geluidssimulaties opgenomen; het rapport dient dus ook beluisterd te worden.


 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.