Universiteit Leiden

nl en

Vijf keer meer coronavaccins uit één flacon bij injectie in de huid

Geen 10, maar 50 coronavaccins uit een flacon. Dat kan als een inenting niet in de spier maar in de huid wordt gezet, blijkt uit onderzoek van internist-infectioloog Anna Roukens van het LUMC. EenVandaag maakte een reportage over deze belangrijke ontdekking, die grote implicaties kan hebben voor de vaccinatiestrategie wereldwijd.

In de huid vaccineren is geen nieuwe techniek, maar het was tot nog toe onbekend of dit ook bij coronavaccins werkt.  "Andere vaccins, bijvoorbeeld tegen hondsdolheid of tuberculose, worden van oudsher in de huid geïnjecteerd. Dat werkt vaak heel efficiënt, dus waarom zou dat niet ook voor vaccinatie tegen COVID-19 gelden? Het verbaasde me dat daar helemaal geen onderzoek naar was gedaan", aldus Anna Roukens. En dus besloot zij zelf te onderzoeken of je coronavaccins ook veilig via de huid kan geven. De eerste resultaten zijn zeer positief: slechts éénvijfde van de dosis die nu bij een injectie in de spier wordt gegeven, wekte bij de proefpersonen voldoende antistoffen op.

Voor het vervolg van haar onderzoek, waarin de effectiviteit gemeten wordt bij een grotere groep deelnemers, is Roukens nog op zoek naar financiering, via de crowdfundingactie Wake up to Corona. Draagt u ook bij?

Bekijk de reportage van EenVandaag hieronder, of lees het artikel hier

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.