Universiteit Leiden

nl en

Willemijn Aerdts bij NPO Radio 1 over het jaarverslag van de AIVD

Willemijn Aerdts, docent bij ISGA, was te gast bij NPO Radio 1 en bespreekt hoe de coronapandemie en het anti-overheidsgevoel een extra voedingsbodem zijn voor extremisme.

In het jaarverslag van 2020 van de AIVD staat beschreven dat de coronapandemie en het anti-overheidsgevoel een extra voedingsbodem zijn voor extremisme. Aerdts legt uit dat het jaarverslag heel belangrijk is omdat het een kijkje geeft waar de geheime diensten mee bezig zijn. Normaal laten ze niet echt iets zien. Zo zien mensen toch wat ze doen en waar ze zich mee bezig houden.

Een interessant element in dit jaarverslag is dat extreemrechts heel expliciet genoemd wordt, zegt Aerdts. Het komt als eerste nationale dreiging naar boven, waar deze plek in eerdere jaren werd ingevuld door spionage of jihadisme.

Coronapandemie als voedingsbodem

Door de pandemie komen dergelijke idee├źn meer aan de oppervlakte omdat mensen boos zijn en hun frustratie ergens kwijt moeten. Aerdts vertelt dat de AIVD in het verslag duidelijk onderscheid maakt tussen denkers en doeners. Als je boos bent en op zoek naar je plek kan je je makkelijk ergens bij aansluiten. Sommige mensen doen dit door het luisteren naar podcasts of vlogs, en anderen houden zich bezig met demonstraties of zelfs het vernielen van teststraten.

Luister hier het hele fragment

Willemijn Aerdts is een expert op het gebied van inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Zij doceert in de minor Intelligence Studies. Haar onderzoek richt zich op toezicht op inlichtingen- en veiligheidsdiensten en de ontwikkeling van methodologie die gebruik wordt het inlichtingenveld.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.