Universiteit Leiden

nl en

CADS Alumna schrijft kinderboek dat diversiteit en inclusiviteit stimuleert bij kinderen en hun ouders

Toen Culturele Antropologie alumna Monique Tekstra-van Lochem kinderen kreeg en hen meer wilde leren over verschillende culturen, kon ze maar weinig kinderboeken vinden die daarbij aansloten. Ze besloot daarom zelf een boek te ontwikkelen waar alle kinderen zichzelf in kunnen herkennen. In mei komt “He, wie ben jij?” uit, een kinderboek waarin twintig fictieve kinderen van over de hele wereld je meenemen in hun dagelijkse leven.

Al haar hele leven is Monique geïnteresseerd in hoe mensen leven zoals ze leven. Als kind legde ze haar hand op een papier, trok die over en tekende op elke vinger een poppetje uit een ander continent. Na een uitwisseling naar Zuid-Afrika op de middelbare school en een tussenjaar in Ecuador en Ierland was haar reishonger niet meer te stoppen en haar interesse voor andere culturen alleen maar groter geworden. Daarom besloot ze om Culturele Antropologie te studeren.

Tibetaanse monniken

Tijdens haar studiejaren in Leiden richtte Monique zich binnen de studie Culturele Antropologie op de Tibetaanse geneeskunde en studeerde ze af op Tibetaanse kind monniken in India. Bij terugkomst in Nederland wilde ze dat verhaal niet alleen met volwassenen delen, maar het ook aan kinderen vertellen. Ze schreef haar eerste kinderboek “Tenzin viert feest”, wat volledig gebaseerd was op haar veldwerk in India. De verhalen van de kinderen die ze daar sprak, voegde ze samen tot een hoofdpersoon, Tenzin. Monique: ‘Het is geen boek dat je alles leert over het boeddhisme, maar een grappig verhaaltje waarmee kinderen een beetje kennis kunnen maken met het boeddhisme.’ Bij de meeste uitgeverijen kreeg Monique als reactie dat kinderen het verhaal niet zouden snappen omdat het over een klooster gaat. ‘Maar dat is onzin, in het boek wordt uitgelegd dat een klooster een dorp is waar mensen wonen. Volwassenen hangen daar ingewikkelde concepten en vooroordelen aan op, maar voor kinderen is het gewoon een dorp waar allemaal mensen wonen die zich hetzelfde kleden’, vertelt Monique.

Open en onbevooroordeeld

‘Kinderen zijn zo open en onbevooroordeeld. Ze zien overeenkomsten waar volwassenen die niet zien. Volwassenen blijven vaak hangen op uiterlijkheden en hangen ergens een waardeoordeel. Kinderen hebben dat niet, die zien wat ze zien en vinden daar niet zoveel van’, legt Monique uit. Naast culturen, zijn kinderen altijd een rode draad geweest haar leven. Op haar twaalfde kreeg ze een zusje waar ze veel mee speelde en voor zorgde. Ook werkte ze naast haar studie op een kinderdagverblijf. Toen Monique zelf kinderen kreeg, verhuisde ze naar Amersfoort-Vathorst, een Vinex wijk die ‘niet perse heel multicultureel is’. Ze merkte dat wat haar kinderen op school leerden over cultuur sterk afhing van welke docent er voor de klas stond. ‘De leerkrachten wisten vooral dingen over het christendom, maar niet over andere culturen of religies. Ook al was het een openbare school. Ik vond dat een enorm gebrek.’

Hé, wie ben jij?

En zo ontstond het idee voor “Hé, wie ben jij?”. In het boek laten twintig verschillende getekende kinderen met diverse achtergronden zien hoe zij leven. De kenmerken van ieder karakter heeft Monique gebaseerd op de verhalen van mensen die ze heeft ontmoet. Elke bladzijde heeft een ander onderwerp, zoals Wie ben jij, hoe praat jij, wat doe jij en geloof jij. Ook staat op elke pagina een spiegeltje, zodat een kind dat het boek leest zichzelf tussen alle andere kinderen in de wereld kan zien. Monique hoopt dat het boek helpt om vooroordelen los te laten en dat mensen gaan inzien dat andere levenswijzen niet spannend zijn maar interessant. ‘Kinderen kunnen zichzelf overal in herkennen en zien vaak overeenkomsten waar volwassenen dat niet direct zien.  Een gedeelde liefde voor dieren bijvoorbeeld of omdat ze allebei graag een muts dragen. Huidskleur of afkomst spelen dan geen rol. Als die bewustwording ontstaat, ook bij de ouders, dan zou dat heel gaaf zijn.’

Hé, wie ben jij? wordt gelanceerd op 21 mei, de Internationale Dag van de Culturele Diversiteit, en is te koop via  www.hewiebenjij.nl

Schrijfster Monique Tekstra-van Lochem houdt haar boek Hé, wie ben jij? omhoog
Monique Tekstra-van Lochem
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.