Universiteit Leiden

nl en

Chimpansee Fiffy ziet weer dankzij unieke operatie in LUMC

Chimpansee Fiffy had in korte tijd ernstige staar in beide ogen gekregen waardoor ze zo goed als blind was. Oogartsen van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) zijn er nu in geslaagd beide lenzen in de ogen te vervangen. Fiffy, die tussen de 30 en 40 jaar oud geschat wordt, is voor zover bekend de eerste chimpansee die een dergelijke operatie onderging in Nederland.

Chimpansee Fiffy werd in 2008 door Stichting AAP gered van een eenzaam bestaan op een zolder in de buurt van Parijs. Hoeveel jaar ze daar opgesloten heeft gezeten nadat de eigenaar Fiffy niet meer aankon, is niet bekend. Het dier had ernstig overgewicht en moest naast een nieuw dieet ook nieuw gedrag met soortgenoten aanleren. De laatste maanden maakte ze steeds minder contact. Ze bleek zowel haar voedsel als haar groepsgenoten nauwelijks meer te zien en dreigde uit de groep te vallen.

Door de geweldige inzet van de oogartsen en assistenten van het LUMC en de leveranciers van de benodigde apparatuur, kon de staaroperatie op 23 mei jl. in het Chimpansee Complex van AAP in Almere plaatsvinden. AAP dierenarts Hester van Bolhuis reageerde na afloop: 'De operatie was voor iedereen spannend. Voor de oogartsen was het de eerste keer dat ze een aap opereerden. Het was ook een lastige operatie, omdat vooral in het rechteroog het cataract (staar) zeer ernstig was en de lens vergroeid bleek aan het kapsel. De operatie duurde bij elkaar 2 ½ uur, maar het is allemaal heel goed gegaan. Ik ben ontzettend dankbaar voor alle hulp en enthousiasme om Fiffy haar zicht terug te geven. Fiffy heeft al zoveel mee moeten maken in haar leven, dit is het minste wat we voor haar konden doen.'

Geen leesbril

De oogartsen van het LUMC, dr. Irene Notting en dr. Yanny Cheng, zijn blij dat ze Fiffy konden helpen. Dr. Notting: 'Normaal opereer ik mensen die ik goed kan voorbereiden en die kunnen vertellen wat de klacht is. Bij deze aap was zelfs het vooronderzoek al een uitdaging, onze apparatuur is niet voorzien op de vorm van haar hoofd. Maar het is gelukt; Fiffy heeft nu ultramoderne lenzen. Links voor dichtbij en rechts voor veraf, want een leesbril is voor haar natuurlijk geen optie!'

Toen Fiffy bijkwam uit de narcose was ze volgens haar verzorgers overweldigd door haar nieuwe zicht en raakt niet uitgekeken op haar handen en het platform in haar verblijf. Ze ziet de dierverzorgers nu al van verre aankomen met aardbeien. Iets wat ze eerder niet opmerkte. De chimpansee was vooraf getraind om na de operatie gedruppeld te worden, wat ze met tegenzin toestaat nu ze weer kan zien. Het zal een bijzonder weerzien zijn als ze straks terug mag bij haar groepsgenoten. Ze is maar een paar dagen van haar groep gescheiden maar heeft hen al maanden nauwelijks kunnen zien.

Beeld: AAP

Lees ook: wereldwijde datasets onthullen wandelpaden van primaten

Hoe reis je op de meest efficiënte manier? Reispaden van wilde primaten bieden nieuwe inzichten in de mentale vermogens van primaten, inclusief de mens. Een internationaal onderzoeksteam onder leiding van de Universiteit Leiden en de Universiteit van Amsterdam heeft de resultaten van dit wereldwijde onderzoek nu gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift iScience.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.