Universiteit Leiden

nl en

Een zelfdenkende limonademachine

‘Maak een model dat industrie 4.0 demonstreert’, was de opdracht van farmaceut Janssen aan Aquilla van den Berg en zes andere honoursstudenten. Binnen tien weken stampte het team een heuse limonademachine uit de grond: ‘Met een app kan je de limonade zelf samenstellen.’

Aquilla neemt deel aan het Honours College Beta & Life Science, een programma voor bachelorstudenten die meer willen naast hun reguliere opleiding. Haar honourscoördinator wees Aquilla op een innovatiechallenge bij Technolab in Leiden, die haar studiepunten kon opleveren voor haar honoursprogramma. Ondanks een ruime opdrachtomschrijving was Aquilla enthousiast. ‘Het is typisch Technolab om erg cryptisch te blijven, zodat wijzelf creatief alle ruimte hebben. Wel wist ik dat het technologisch uitdagend zou zijn – een goede aanvulling op mijn studie bio-informatica.’

Industrie 4.0

En uitdagend was het. Aquilla en haar teamgenoten moesten in tien weken een industrie 4.0-demomodel bouwen, waarmee het farmaceutische bedrijf Janssen zijn werknemers kon inspireren. Aquilla licht toe: ‘Bij industrie 4.0 draait het om automatisering en digitalisering. Het doel is om zoveel mogelijk met de computer te regelen, zodat er minder mensen nodig zijn.’ De keuze voor limonade was snel gemaakt. ‘Janssen wilde de machine ook inzetten voor familiedagen, en kinderen houden nu eenmaal van limonade.’

De uitkomst is een limonadefabriek die zelf kan nadenken. Zo checkt een lichtsensor hoe troebel de limonade is en leest een scanner precies hoeveel limonade er in een beker moet. Daarnaast kunnen gebruikers de limonade zelf samenstellen via een app. Een micro-controller stuurt deze technische snufjes aan – hier was Aquilla verantwoordelijk voor. ‘In tien weken heb ik een hele nieuwe programmeertaal geleerd. Echt supergaaf!’

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

In je hoofd kijken

De zeven teamleden hadden allemaal andere studieachtergronden. ‘Al die verschillende perspectieven maakten het juist erg interessant’, stelt Aquilla. De studenten overlegden onder andere in zogeheten scrumsessies. Een scrumsessie is een korte en doelgerichte meeting, waarbij iedereen staat, in plaats van zit. ‘Deze actieve houding werkte erg goed. In een mum van tijd gingen we alle taken af.’

Toch verliep de communicatie niet altijd even soepel. De lessen die ze daarvan leerde zal ze zeker meennemen naar toekomstige samenwerkingen, zegt de bètastudent: ‘Minder aannemen en meer uitspreken wat je van anderen verwacht. Niemand kan namelijk in je hoofd kijken.’

Schitteren

Janssen was erg te spreken over de limonadefabriek. Daarom komt hij op een centrale plek te staan. Wanneer de coronamaatregelen het toelaten, zal het demomodel ook op familiedagen schitteren. Nu rest alleen de vraag nog of die limo ook een beetje te drinken was. ‘Ja hoor, heerlijk!’, lacht Aquilla. ‘Als die machine minder groot was, zou ik er zo eentje op mijn kamer neerzetten.’

Tekst: Sarawitia Franken
Beeld: studenten Technolab 
Mail de redactie

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.