Universiteit Leiden

nl en
ESO/NASA/Roland Bacon et al

Joop Schaye in Volkskrant over reusachtig kosmisch spinnenweb

Het is de grootste structuur in het heelal: een duizelingwekkend web van materie dat sterrenstelsels zoals de Melkweg onderling verbindt. De Leidse Joop Schaye en Michael Maseda waren twee van de astronomen die hielp een piepklein stukje van dit 'kosmische spinnenweb' in beeld te brengen. In de Volkskrant vertelt hij over het onderzoek.

Straling van het web

De Volkskrant schrijft hoe de astronomen met Muse, een instrument op de Very Large Telescope in Chili, nachtenlang naar een specifiek stukje hemel keken. Hetzelfde stukje als waar de Hubble telescoop al eerder diep in het kosmisch verleden keek. 

‘Hubble kan scherper kijken dan Muse. Met die beelden erbij konden we meer detail herkennen in al bekende sterrenstelsels’, zegt Schaye.

Die details waren een mooie aanvulling op de straling die de astronomen wisten te meten met Muse. Straling afkomstig van zo’n twee miljard jaar na de oerknal, destijds ontsnapt aan lang getrokken filamenten, de ‘draden’ van het web, kosmische kabels die dikke clusters verbinden waarin sterrenstelsels zoals onze Melkweg huizen.

Verrassing

En dan onthulde het onderzoek ook nog iets nieuws, zegt Schaye. ‘Toen we gingen kijken waar het licht vandaan kwam dat in het web schijnt, kwamen we voor een verrassing te staan.’ Na analyse bleek dat afkomstig van hele kleine sterrenstelsels, een factor tienduizend minder helder dan zelfs de stelsels die Hubble kon zien.

Dat die ministelsels moesten bestaan, had men wel verwacht. ‘Maar niet dat het er zo veel zouden zijn’, zegt Schaye. ‘Het zijn er tienduizenden malen méér dan de stelsels die wel al kenden. Dat was voor mij de echte klapper van dit onderzoek.’

Lees het hele artikel in de Volkskrant - Astronomen brengen reusachtig kosmisch 'spinnenweb' in kaart (en ontdekken nieuwe mini-sterrenstelsels)

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.