Universiteit Leiden

nl en

Flitsinterview met alumna Sara Wennekes: rechtenstudie ook nuttig in topsport

Sara Wennekes heeft haar bachelor rechten gehaald in Leiden in 2019. Ze kiest ervoor om haar master pas te doen wanneer ze er klaar voor is. Daarna wil ze vol voor haar advocatencarrière gaan. Voor nu gaat ze 100 procent voor haar windsurfcarrière: ze is keihard aan het trainen voor de Olympische Spelen van 2024.

Altijd allereerst deze vraag: waarom heb je destijds Leiden gekozen? En was het wat je ervan had verwacht?

Leiden is vlak bij Den Haag en daar trainde ik, ik was toen al midden in het windsurfen. Daarbij vond en vind ik Leiden een leuke stad met een goede sfeer. Ik ben, hoewel ik toen al op topniveau aan het windsurfen was, toch gaan studeren, omdat je destijds van topsport geen carrière van kon maken. De studie en Leiden was alles wat ik er van had verwacht en meer. Ik vond rechten echt geweldig interessant en het werd alleen maar leuker naarmate de studie vorderde.

Wat voor soort student was je? Is er een memorabel moment uit je studententijd dat je (durft/wilt) delen? 

Door mijn reizen was ik niet heel veel in Leiden. Ik was veel weg, veel aan het trainen in het buitenland. Als ik in Leiden was, was ik voornamelijk hard aan het leren, ik was heel erg gedisciplineerd. Doordat ik makkelijk kon leren, kon ik wel ook genieten van de sociale aspecten van het studentenleven. Tijdens de El Cid heb ik bijvoorbeeld echt het hele programma bijgewoond. inclusief werkelijk alle feesten. Ging ik doodleuk fris en fruitig na een feest in de ochtend direct door naar mijn windsurftraining. 

Is er een docent/vak/college/student die je specifiek herinnert en waarom?

Rechtsfilosofie komt meteen bij mij naar boven, dat vond ik ontzettend leuk: heel veel interactie met de andere studenten. Er werd veel gediscussieerd tijdens de colleges, ik vond het serieus het coolste vak. Zelfs het tentamen vond ik superleuk; echt interessante stof en denkwijze en toepassing van de kennis. 

Je hebt een totaal ander carrièrepad gekozen. Kun je hier wat meer over vertellen?

Toen ik mijn bachelor had afgerond, stond ik voor de keuze of door te gaan met mijn studie of door te gaan met windsurfen. Ik besloot dat windsurfen prioriteit had, puur omdat je dit doet wanneer je nog jong bent. Daarbij wilde ik pas aan mijn master beginnen wanneer ik de tijd zou hebben om daarna vol te gaan voor mijn advocatencarrière. Want als ik ergens voor ga, dan ga ik er natuurlijk nogmaals 100 procent voor. Ik zie een maatschappelijke carrière ook als topsport. Ik heb dus de keuze gemaakt om nu vol voor het windsurfen te gaan. In 2024 is er een nieuwe Olympische discipline, het windfoilen. Je gebruikt gewoon een windsurfboard, maar daaronder zitten een soort vleugels, net als bij een vliegtuig, waardoor je uit het water komt en je boven het water vliegt. Ik ben me daarin aan het specialiseren. Tijdens mijn studie zat ik nog in het bondsteam. Ik had in het laatste jaar bij het team geen goed seizoen en kreeg daarbovenop ook nog een blessure. In goed overleg ben ik vertrokken uit het team en ben mijn eigen weg gegaan, met dus de specialisatie op het windfoilen. De komende jaren ligt mijn focus op volop trainen èn voldoende geld binnenhalen om de trainingen en benodigde materialen te financieren. Om goed te kunnen trainen moet ik kunnen verblijven in landen waar de golven goed zijn en goed materiaal is duur. Nu verblijf en train ik alweer drie maanden op Tenerife bijvoorbeeld, dat is heel kostbaar.

Heb je überhaupt nog wat aan je rechtenstudie? 

Zeker, in heel veel opzichten! Sowieso win ik het vaak in discussies met vrienden en familie, haha. Maar ook in mijn werk; als het gaat om contracten, mijn eigen zaakwaarneming. Ik run natuurlijk een eigen bedrijf waarbij ik mijn eigen product ben, ik doe alle contractbesprekingen zelf en ik weet door mijn studie waar ik op moet letten. Zelfs pleiten doe ik in de praktijk! In de windsurfsport heb je, doordat er vaak  40 tot 60 man tegelijk meedoen aan een wedstrijd op het water, soms aanvaringen. Die worden na de wedstrijd op de kant behandeld bij een jury. Je moet zelf je case voorleggen en tegen de andere windsurfer aan de hand van de regels beargumenteren waarom jij voorrang had in die situatie. Het voelt vaak echt alsof ik voor een jury in de rechtbank sta. Je moet je goed in de materie kunnen inlezen en je eigen zaak kunnen beargumenten. Een dergelijke behandeling van een aanvaring heet in onze sport protest, het is eigenlijk gewoon een soort mini-rechtszaak. Doordat ik mijn bachelor heb gehaald, heb ik denk ik veel van deze protesten kunnen winnen.

Fotografie Margot Beun

Wat voor impact heeft deze coronatijd voor jou?

Het is natuurlijk financieel lastig, bedrijven zijn in deze onzekere tijd minder snel geneigd te sponsoren. Het is bovendien heel rot om minder wedstrijden te kunnen doen. Ik heb daarbij zelf ook corona gehad in oktober en heb daardoor wedstrijden moeten missen. Ik mis het kunnen laten zien wat ik in huis heb.

Je hebt waarschijnlijk weinig vrije tijd, maar is er toch een Netflix- (of andere zender) film of serie of boek dat je absoluut wilt aanraden aan je mede alumni?

Haha, genoeg tijd om te Netflixen hoor. Ook op Tenerife is een avondklok. Het allerleukst vind ik om Friends te bingewatchen. Ik ben het nu al voor de derde keer aan het kijken. Van de nieuwere series blijft Le casa de papel top, ook goed om mijn Spaans op peil te houden. 

Als je het over mocht doen, zou je dan weer hetzelfde kiezen of direct voor het windsurfen zijn gegaan? Wat ga je doen wanneer je je doel hebt bereikt?

Ik vond het studeren super leuk en ben er achter gekomen dat ik rechten heel erg interessant vind. Ik zou dus wederom een rechtenstudie doen naast mijn windsurfambities. Wel had ik veel stress tijdens mijn studie omdat ik twee voltijdszaken moest zien te combineren, dus het enige dat ik anders zou doen is de rechtenstudie in deeltijd. Ik ben verder heel tevreden over het pad dat ik heb bewandeld en vind het supercool dat ik mijn bachelor in rechtsgeleerdheid heb afgerond. Over een paar jaar, nadat ik de Olympische Spelen heb bijgewoond met het windfoilen, zien jullie me terug in Leiden voor mijn master en daarna als (top)advocaat! Ok, topadvocaat en daarnaast personal trainer, want ik kan niet stil zitten.

Fotocredits thumbnail: Bram Berkien

Fotocredits header: Photo Medano

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.