Universiteit Leiden

nl en

Alice Twemlow benoemd tot bijzonder hoogleraar Geschiedenis, theorie en sociologie van grafisch ontwerpen en visuele cultuur bij de Universiteit van Amsterdam

Dr. Alice Twemlow is benoemd tot bijzonder hoogleraar Geschiedenis, Theorie en Sociologie van Grafisch ontwerpen en Visuele cultuur (History and Principles of Graphic Design and Visual Culture) aan de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam.

Deze bijzondere leerstoel, De Wim Crouwel Leerstoel , is ingesteld door het Wim Crouwel Instituut (WCI), een stichting die zich inzet voor het toegankelijk maken van erfgoed grafische vormgeving voor onderzoek en onderwijs. De Wim Crouwel Leerstoel is ondergebracht bij de leerstoelgroep Boekwetenschap aan de Faculteit der Geesteswetenschappen (UvA). 
Twemlow zal daar bijdragen aan het onderwijsaanbod door colleges te verzorgen over de geschiedenis, theorie en sociologie van grafisch ontwerpen en visuele cultuur.
Daarnaast zal zij promovendi begeleiden, haar eigen onderzoek met betrekking tot de grafisch ontwerpcollecties uitvoeren en vertegenwoordigen in internationale onderzoeksnetwerken. 

Alice Twemlow

Alice Twemlow geniet internationale bekendheid als criticus, spreker, docent, jurylid, examinator en moderator op het gebied van designcultuur. Haar onderzoek richt zich op designkritiek, op de relatie tussen design en tijd, op experimenteel publiceren, op kritisch en speculatief ontwerp en ontwerpend onderzoek. Momenteel is zij onderzoekslector aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) in Den Haag, waar zij leiding geeft aan het lectoraat ’Design and the Deep Future’. Daarnaast is zij universitair hoofddocent aan de Academy of Creative and Performing Arts aan de Universiteit Leiden. Twemlow combineert deze werkzaamheden met het hoogleraarschap aan de UvA.
 

De Wim Crouwel Leerstoel

De bijzondere leerstoel is voor het Wim Crouwel Instituut van groot belang omdat grafisch ontwerpen en visuele cultuur in Nederland als wetenschappelijke aandachtsgebieden tot nu toe onvoldoende vertegenwoordigd zijn. In navolging van zijn naamgever Wim Crouwel, wil het Wim Crouwel Instituut deze onderwerpen diepgaand onderzoeken en het belang ervan onder de aandacht brengen van ontwerpers en van de nationale en internationale academische wereld. 


De leerstoel is tot stand gekomen in samenwerking met de Faculteit der Geesteswetenschappen (UvA), het Allard Pierson - de collecties van de Universiteit van Amsterdam, en het Stedelijk Museum Amsterdam en is mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van het Algemeen Sociaal Fonds voor de Grafische bedrijven en het Pictoright Fonds.
De Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers (BNO) ondersteunt de leerstoel van harte.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.