Universiteit Leiden

nl en

Randstad helpt studenten aan relevante bijbaan: ‘Kom maar op met die slimme student!’

Je spreekt Japans, weet alles van middeleeuwse kunst of snapt precies wat Hegel bedoelde. En dan studeer je af. Veel studenten geesteswetenschappen vinden het lastig om de stap naar de arbeidsmarkt te maken. Een relevante bijbaan kan daarbij helpen. Daarom werkt de faculteit sinds november samen met uitzendbureau Randstad. Inmiddels hebben de eerste studenten een (bij)baan gevonden.

Manouk Agterberg is intercedente bij Randstad. Ze houdt elke woensdag van 11.00 tot 12.00 uur een inloopspreekuur voor studenten. ‘Ik wilde altijd loopbaanadviseur op een universiteit worden, dus ik vind het ontzettend leuk om studenten te helpen. Tijdens het spreekuur probeer ik echt mee te denken met een student: wat wil je, wat vind je leuk en wat kun je al? Studenten doen een mooie studie, zijn analytisch sterk en kunnen goed samenwerken. Zelf hebben ze niet altijd in de gaten hoe belangrijk die vaardigheden zijn. Ik probeer ze daar bewust van te maken, want ik ken genoeg bedrijven die zeggen: “Kom maar op met die slimme student!”

Meteen aan de slag

Een van die slimme studenten is Wietske. Na een master North American Studies in Leiden en een master Internationale Betrekkingen en Diplomatie in Antwerpen studeerde ze in september af, midden in de pandemie. ‘Ik wil het liefst verder in de internationale betrekkingen, maar dat is in deze tijd lastig. Toen ik langsging bij de Career Service van de faculteit, raadden zij me aan om gebruik te maken van het inloopspreekuur.’ 

Na een gesprek met Manouk ging het snel. Wietske solliciteerde op vrijdag en kon op maandag beginnen als medewerker klantenservice. ‘Het is niet mijn droombaan, maar ik ben er blij mee. Het is fijn om geld te verdienen en het werk geeft me ritme. Daarnaast netwerk ik nu veel via LinkedIn. Uiteindelijk wil ik graag een traineeship doen, bijvoorbeeld bij de Europese Unie. Gelukkig is mijn baas erg begripvol.’

‘Ik wist niet dat het bestond, maar het is fantastisch’

Manouk ervaart ook dat ze niet alle studenten meteen aan de perfecte baan kan helpen. ‘Sommigen hebben een duidelijk doel voor ogen. Ze willen bijvoorbeeld aan de slag bij een ambassade, maar daar zijn alleen niet altijd genoeg plekken. Ik probeer dan met hen uit te zoeken welke elementen uit die baan hen aanspreken en die te vertalen naar ander werk.’ Soms is zo’n baan net als voor Wietske vooral een opstapje. Manouk: ‘Ik zou studenten aanraden om gewoon te beginnen. Je werkt aan je competenties en bouwt een netwerk op. Dat helpt je altijd verder.’ En met een beetje geluk is de nieuwe functie wel meteen een schot in de roos. ‘Dan hoor ik later: “Wauw, ik wist helemaal niet dat dit bestond, maar het is fantastisch”.’

Wil je ook hulp bij je zoektocht naar een relevante (bij)baan? Neem contact op met de Career Service om een gesprek in te plannen. 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.