Universiteit Leiden

nl en

Laura Kamsma wil International Office zichtbaarder maken: ‘Klop bij ons aan’

Laura Kamsma (31) is nu een paar maanden aan het werk als coördinator van het International Office (IO) van FGGA. Een kennismaking met de ambitieuze Nijmeegse die als een van haar doelstellingen heeft om het International Office zichtbaarder te maken: ‘Klop bij ons aan als je een internationaliseringsvraagstuk hebt. Nu kan je virtueel bij ons terecht, maar straks willen we voor iedereen een plek zijn om samen te komen.’

Kamsma is al langer aan de Universiteit Leiden verbonden. Sterker nog, ze heeft er gestudeerd én werkte bijna bij alle faculteiten. Ze studeerde Sinologie (nu Chinastudies) en ging tijdens haar bachelor een jaar op uitwisseling in Beijing. 'Dat was een cultuurshock. Ik had geen idee waar ik terecht kwam. Wat had ik toen graag daar een international office gehad om me wegwijs te maken en te helpen. Ik verdwaalde op de campus daar, beheerste het Chinees niet genoeg en wist me geen raad. Na zes weken werd het beter en ik heb uiteindelijk een geweldige tijd gehad, maar de start was moeizaam.'

International Office blijft trekken

Door haar ervaringen in Beijing weet Kamsma als geen ander hoe het voor buitenlandse studenten is om naar een vreemd land te komen en andersom hoe het als Nederlandse is om ineens in een vreemd land te studeren. Heel gek is het dan ook niet als ze na haar studie en een jaar werken bij de UB  als assistent bij het International Relations - Mobility team van SOZ aan de slag gaat. Na daarna een kort uitstapje als eventmanager bij FSW blijft het internationale werk haar toch trekken en gaat ze aan de slag als exchange officer bij SOZ, en later als internationaliseringsmedewerker bij de faculteit Wiskunde- en Natuurwetenschappen. Als de vacature als teamleider bij FGGA langskomt, zet ze de stap naar de Haagse faculteit.

Hoog tempo

Het was een bewuste keuze om naar een faculteit over te stappen die ze nog niet kent, vertelt Kamsma lachend. 'Wel spannend, want ik hoorde dat het tempo in Den Haag hoog ligt. Dat je op een trein stapt die doordendert en dat wilde ik juist heel graag. Ik wil vooruit en de boel verder ontwikkelen en hier heb ik een groep mensen gevonden die dat ook wil. Er is veel daadkracht, het gebeurt hier en daar wil ik bij zijn.'

Onzekerheid is troef

Veel mensen denken dat het IO nu nauwelijks meer iets te doen heeft, in een tijd dat er geen uitwisselingen plaatsvinden. Het tegendeel is waar. Kamsma is naast teamleider verantwoordelijk voor het contact met de instituten, het faculteitsbestuur en de partneruniversiteiten. Maar sinds 2020 maakt ook crisismanagement deel uit van haar portefeuille. Voor haar en haar collega's Daria en Gina speelt nu vooral de onzekerheid over of studenten vanaf september wél op uitwisseling kunnen gaan een grote rol. 'Je moet het zo zien dat aan een uitwisseling een voorbereidingstraject van ongeveer een jaar vooraf gaat. We zitten nu dus midden in de voorbereidingen voor de lichting die in september op uitwisseling zou moeten gaan, en de lichting inkomende studenten die een semester bij FGGA wil komen studeren. Maar of dat doorgaat weten we dus niet. Zijn er dan alternatieven? Wat kunnen we doen voor de studenten die misschien voor de tweede keer misgrijpen? Dat is best ingewikkeld.'

Crisismanager

Qua crisismanagement heeft Kamsma de afgelopen maanden in ieder geval veel geleerd. 'Het repatriëren van studenten op zo'n grote schaal waren we natuurlijk helemaal niet gewend. Het is goed om te zien dat die processen en protocollen met alle international offices nu zijn aangescherpt.'

Kamsma vindt het belangrijk om studenten zo goed mogelijk te helpen. Zowel de studenten die in Leiden en Den Haag komen als de studenten die naar het buitenland gaan. 'Ik zie het ook als een van mijn doelen om partnercontracten voor specifieke opleidingen naar facultair niveau te trekken. Daarnaast werken we samen met de andere Leidse opleidingen op Campus Den Haag (van FSW en FGW) aan zogenaamde Campus Den Haag contracten, om de gehele Campus Den Haag meer neer te zetten als geheel voor studenten die naar ons toekomen, dus niet alleen opleidingen van FGGA. Dat er wat te kiezen valt, je meerdere opties biedt én dat je de studenten meer over de opleidingen kan verdelen.' 

Laura aan het werk vanuit haar thuiskantoor

Werken aan zichtbaarheid

Hoewel het online werken haar goed afgaat hoopt Kamsma toch dat ze haar collega's snel op kantoor ziet. 'We hebben het als team heel gezellig, maar het is lastig om online een band op te bouwen. Ook aan studenten zie je door een schermpje veel moeilijker hoe iemand zich echt voelt. Op termijn heeft het zeker zin om elkaar weer in het echt te zien. Ik hoop ook dat we als International Office zichtbaarder worden en dat iedereen ons weet te vinden. Dat kan natuurlijk ook nu al. Klopt gerust bij ons aan als je een vraag hebt over internationalisering in het onderwijs. Zie ons als een startpunt, een makkelijk manier om te beginnen. Dan komen we samen verder.'

Heb je een vraag of opmerking voor Laura of haar collega's? Het IO is te bereiken via international@fgga.leidenuniv.nl

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.