Universiteit Leiden

nl en

Universiteitsgeschiedenis compleet: Otterspeer presenteert vierde deel

Op de dies natalis presenteerde hoogleraar Universiteitsgeschiedenis Willem Otterspeer het vierde en laatste deel van zijn boekenreeks over de geschiedenis van de Universiteit Leiden. 'De Strategie van de Aanpassing' gaat over de periode 1876-1975. Otterspeer vertelt over zijn boek in een podcast met Onno Blom.

Willem Otterspeer, emeritus hoogleraar Universiteitsgeschiedenis, presenteerde het vierde en laatste deel  van zijn serie Groepsportret met Dame over de geschiedenis van de Leidse universiteit: De strategie van de aanpassing (1876-1975). ‘De universiteit heeft in haar lange geschiedenis altijd bewezen een evenwichtskunstenaar te zijn’, zei Otterspeer. ‘In dit laatste deel draait het om het evenwicht tussen traditie en vernieuwing. Juist door aan te sluiten bij de traditie wist de Leidse universiteit een antwoord te vinden op de uitdaging van de moderne tijd. De vraag blijft daarbij: zijn wij nog wel een universiteit? Of zijn we een multiversiteit? Jurist Van Vollenhoven zocht inspiratie bij de biologie en de taalwetenschap. Astronoom Oort riep de hulp in van sinoloog Duijvendak voor de nauwkeurige bepaling in de tijd van zijn krabnevel (dat was 4 juli 1054). Cross overs zijn echter niet alleen het behoud, maar ook de meerwaarde van de moderne universiteit.’

Luister de podcast over 'De Strategie van de Aanpassing'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.