Universiteit Leiden

nl en

Ben de Jong in De Volkskrant en Trouw over het geklungel van Russische geheim agenten

Ben de Jong, gastonderzoeker op het gebied van inlichtingendiensten bij het Institute of Security and Global Affairs wordt in de Volkskrant en Trouw geciteerd over de vraag of Russische geheime diensten zitten te klungelen. Aanleiding zijn meerdere blunders de afgelopen tijd, keer op keer laten de geheim agenten sporen na bij hun operaties.

De meest recente blunder komt op naam van Konstantin Koedrjavtsev die in een fop-telefoontje van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny bevestigde dat de Russische geheime dienst FSB had geprobeerd Navalny te vergiftigen. Hiervoor was onderzoekscollectief Bellincat al achter de identiteit van de leden van het moordcommando gekomen. Volgens De Jong komt deze fout Koedrjavtsev duur te staan. ‘Die man is ongelooflijk slordig geweest. Dat zal hem zeker op een flinke douw komen te staan’, zegt De Jong in het artikel. In het telefoongesprek bevestigde de agent onbewust de conclusies van Bellingcat.  

Last van corruptie

Een mogelijke verklaring is volgens De Jong dat veel mensen uit de spetsnaz, de speciale commando-eenheden, zijn overgeheveld naar de militaire inlichtingendienst GROe. ‘Die zijn beter in het koud maken van mensen dan in het uitwissen van hun sporen. Daarop zijn ze minder getraind.’ Een andere verklaring zou kunnen zijn dat ook de Russische geheime diensten last hebben van corruptie, legt De Jong uit. ‘Heel veel gegevens kun je gewoon kopen of krijgen. De bescherming van de privacy stelt weinig voor in Rusland’. Zo kreeg Bellingcat na een oproep via een Telegram-bot (à tien euro) allerlei gegevens over Anatoli Tsjepoega, een van de plegers van de aanslag op dubbelspion Sergej Skripal in Engeland, inclusief zijn rijbewijs, burgerservicenummer, adres, type auto, nummerbord en verkeersboetes

Het hele artikel is hier te lezen op de site van De Volkskrant.

Lees het artikel in Trouw. (betaald)

Dr. Ben de Jong is gastonderzoeker op het gebied van inlichtingendiensten bij het Institute of Security and Global Affairs van de Universiteit Leiden. Voorheen was hij als gastonderzoeker verbonden aan de Universiteit van Amsterdam.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.