Universiteit Leiden

nl en

Juriste Irina Ghazarian overtuigt internationale verzekeraar van koerswijziging

Irina Ghazarian (28) trad na haar rechtenstudie in dienst bij Zurich Insurance plc, een internationale verzekeraar. ‘Waarom besteden we zaken die naar de rechtbank gaan uit?’, vroeg ze zich al snel hardop af. Nu is ze de eerste advocaat die bij Zurich werkzaam is.

Ghazarian komt uit Den Haag en studeerde rechten in Leiden. Zonder zich te oriënteren op een andere studie of een andere stad. ‘Mijn moeder vertelde dat mijn tante mij als kleuter meenam naar de rechtbank en dat ik dat prachtig vond. Misschien is dat het.’ En als je rechten wilt studeren moet je in Leiden zijn, had ze begrepen. Wat haar vooral in de studie aantrok was de werking van het rechtssysteem: ‘Dat vind ik interessant. Bij heel veel dingen vroeg ik me af: hoe zou dat juridisch zitten.’

Ghazarian kwam naar de Leidse universiteit na de havo en de propedeuse Sociaal Juridische Dienstverlening bij Hogeschool Inholland. Ze rondde haar studie af met een master Arbeidsrecht. 

Alumna Irina Ghazarian
Studiereis naar Oostenrijk, Tsjechië en Slowakije in 2014 in het tweede bachelorjaar.

Tweede master

Ghazarian volgde een tweede master in Rotterdam, Aansprakelijkheid en Verzekering, waarover straks meer. Vervolgens, in 2018, werd ze aangenomen bij het Haagse kantoor van Zurich, een internationaal opererende business-to-business-verzekeraar. Een uitdagende functie waar ze als schadebehandelaar vaak grote, complexe zaken zelfstandig behandelde, die ze echter uit handen moest geven als het op een procedure bij de rechtbank uitliep. Dit vond ze jammer. Ghazarian: ‘Verzekeraars hebben vaak geen advocaten in dienst en dat vond ik gek. De behandelaars kennen het dossier op hun duimpje en kennen de betrokken ondernemer, maar vervolgens gaat het naar een externe advocaat die zich er nog helemaal in moet verdiepen. Dat snapte ik niet. Er hangt ook een prijskaartje aan dat uitbesteden.’

Alumna Irina Ghazarian
Met collega Goddin Lee die zich opnieuw liet beëdigen als advocaat om het Ghazarian mogelijk te maken advocaat te worden bij Zurich Insurance.

Akkoord

‘Ik heb het concept van de in house-advocaat bij de CEO Benelux, ook directeur van het Haagse kantoor, bepleit en meteen ook aangegeven dat ik wel de eerste wilde worden.’ De CEO stemde uiteindelijk in en Ghazarian wilde aan de beroepsopleiding voor advocaten beginnen. Maar dat ging niet zonder slag of stoot: de Orde van Advocaten stelt strenge eisen: de advocaat-stagiaire moet bij het eigen bedrijf een advocaat-begeleider hebben. Maar die heeft Zurich nu juist niet… Ghazarian kon hier gelukkig een mouw aan passen: een collega die eerder als advocaat had gewerkt, liet zich opnieuw beëdigen en kon zo haar interne begeleider worden. De Orde ging akkoord. Ghazarian is bijna halverwege haar driejarige opleiding. Ze hoopt dat het niet alleen bij haar blijft. ‘Ik wil het concept bij Zurich uitbreiden, want in house-advocaten hebben volgens mij vooral voordelen.’

Geheel volgens de Leidse traditie....

Wow…

De jonge juriste heeft een cv met een hoge wow-factor. Zo heeft ze altijd gewerkt naast haar studie. Ze begon in de horeca, maar het zijn toch vooral banen in de juridische sector geweest. De ambitieuze student werkte bij diverse advocatenkantoren als dossierbehandelaar, waardoor ze de praktijk met de theorie kon verbinden.

Tijdens haar master Arbeidsrecht en door alle ervaring bij de kantoren, kreeg Ghazarian het gevoel: de kennis is mooi meegenomen, maar arbeidsrecht is toch niet wat ik zoek. Toen ze in een van haar banen in aanraking kwam met het aansprakelijkheidsrecht, raakte die tak van het recht haar in het hart. Vandaar die tweede master Aansprakelijkheid en Verzekering.

'Je moet dicht bij de mensen vestigen die je het hardst nodig hebben.' (©Tasja; Wikimedia Commons)

Wetwinkel in Haagse Schilderswijk

‘Ik kan niet luieren’, vertelt Ghazarian. ‘Ik wilde en wil altijd wat te doen hebben. Het is wel zo dat ik makkelijk studeer en goed hoofd- en bijzaken van elkaar kan onderscheiden.’ Naast studie en werk richtte ze met enkele medestanders een wetswinkel op in de Schilderswijk in Den Haag. ‘Er was al een wetswinkel in de stad, maar in het centrum’, vertelt ze. ‘Wij vonden dat je de mensen die zo’n wetswinkel het hardst nodig hebben moest opzoeken, dat je in hun buurt moest gaan zitten.’ Helaas lukte het uiteindelijk niet continuïteit te verankeren dus na ruim vier jaar werd de wetswinkel weer opgeheven. ‘Dat was erg spijtig’, zegt Ghazarian hierover. ‘Maar toen we allemaal een baan kregen was het niet meer te doen.’

Nagorno-Karabach
De ouders van Irina Ghazarian zijn afkomstig uit Nagorno-Karabach, de Armeense enclave in Azerbeidzjan die onlangs weer in het nieuws is geweest: de Azerbeidzjanen hebben in 2020 een deel van de enclave (terug)veroverd en de Armeense bevolking verjaagd. Nagorno-Karabach, met een overwegend Armeense bevolking, streeft aansluiting bij Armenië na. Het conflict duurt al tientallen jaren. De Armeniërs hebben de steun van Rusland, de Azerbeidzjanen die van Turkije, hoewel geen van beide landen zich actief in de strijd heeft gemengd. Eind vorig jaar werd een vredesakkoord gesloten dat de Russen gedurende vijf jaar gaan bewaken.
Irina was vijf toen ze met haar ouders naar Nederland kwam. De meeste familie van het gezin woont in Armenië maar de betrokkenheid bij de verdreven inwoners van de enclave is groot.

Integer kantoor

Verzekeraars hebben bij de consument vaak geen al te beste reputatie: premies innen maar als het op uitkeren aankomt, ho maar. Dan gaan ze moeilijk doen. Ghazarian: ‘Ik ken de particuliere markt niet, behalve dan het cliché van de dure zonnebril die tijdens de zomervakantie zogenaamd is gestolen... Bedrijfsverzekeraars moeten een vertrouwensband met hun cliënten opbouwen. Nu je het aankaart: bij Zurich heb ik vanaf het begin af aan het gevoel gehad dat het integer omgaat met de dossiers. Ik denk niet dat ik me er anders thuis had gevoeld.’

in 2017 tijdens een studiereis met medestudenten van de master Aansprakelijkheid & Verzekering.

Zelfstandig en verantwoordelijk

‘Wat ik geleerd heb in Leiden? Zelfstandigheid, initiatief nemen, verantwoordelijkheid nemen, discipline, keuzes maken en daar dan ook de gevolgen van dragen. Zo ben ik daar opgevoed en zo opereer ik nog steeds.’
‘Ik ben geen lid geweest van een vereniging maar wel een sociaal persoon, dus ik heb veel vrienden gemaakt. Ik verzamelde wel medestudenten om me heen die de studie, net als ik, serieus namen.’ Er zijn wel een paar dingen die ze achteraf bezien misschien anders zou doen, zoals op kamers gaan wonen en een semester in het buitenland studeren. ‘Ik heb op schema gestudeerd maar dat was wel wat studievertraging waard geweest. Maar ja, ik deed zoveel naast mijn studie… Het kwam er niet van.’ Helemaal zonder buitenlandervaring is Ghazarian niet, want in 2017 gaf ze een maand Engels in Vietnam, op basisscholen en aan individuele leerlingen.

Alumna Irina Ghazarian
Don Mika mag zich graag te ruste leggen op de juridische literatuur van zijn baasje.

​​​​​​​’s Avonds in de boeken

Zurich bekostigt de pittige beroepsopleiding tot advocaat en Ghazarian mag ook in de tijd van de baas naar de verplichte opleidingsdagen. Maar het studeren moet toch echt in de eigen tijd gebeuren. Dat betekent dat ze vaak ’s avonds achter de boeken zit. ‘Zeker als tentamens en deadlines op het werk samenvallen, is dat soms lastig. Maar ik wil me blijven ontwikkelen, blijven leren.’
Het lijkt alsof Ghazarian voornamelijk bezig is met haar werk maar ze gunt zich zeker ook vrije tijd. Dan zoekt ze graag de adrenalinekick op. Zoals, letterlijk, in het kickboksen. En in paragliden, parachutespringen en motorrijden. Tot nu toe heeft ze een motor gehuurd, maar er gaat binnenkort een eigen exemplaar komen. Zeker weten.

En dan is er kater Don Mika. ‘Als collega’s verhalen vertellen over hun kinderen, vertel ik over Don Mika. Hij is toch min of meer mijn kindje.’

Ghazarian tegen het Kamerlingh Onnes Gebouw na het afstuderen.

Tekst: Corine Hendriks
Mail de redactie

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.