Universiteit Leiden

nl en

Lara Weiss en Rob Demarée in NRC over het hoofd van farao Ramses dat terecht is

Het complete beeld van farao Ramses VI was ooit 1,80 meter hoog, maar het werd aan stukken geslagen. Het hoofd is nu terecht en deze wordt verenigd met de romp. Lara Weiss en Rob Demarée hielpen mee met dit onderzoek.

Museum Rijksmuseum van Oudheden (RMO) ontdekte dat een Amerikaans museum het hoofd bezit van het granieten beeld van de oude Egyptische koning. Het Leidse museum heeft zelf de torso in de collectie. Na onderzoek van Weiss, conservator van de collectie Egypte van het RMO, en Demarée, staat vast dat de torso en het hoofd bij elkaar horen. Volgens de onderzoekers passen de breukvlakken precies op elkaar. Bovendien loopt vanaf het achterhoofd tot over de rug van de torso een tekst in hiërogliefen.

Meer weten?

Lees het hele artikel met Lara Weiss en Rob Demarée over deze bijzondere vondst op NRC.nl.

Lara Weiss is onderzoeker verbonden aan het Leiden Institute for Area Studies (LIAS) en curator Egyptische collecties bij het RMO. Daarnaast leidt zij het NWO Vidi-project The Walking Dead at Saqqara. The Making of a Cultural Geography. Rob Demarée is verbonden aan het LIAS en gespecialiseerd in hiëractisch schrift. Daarnaast werkt hij ook als assistent curator bij het RMO.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.