Universiteit Leiden

nl en

Internationaal outreachproject IAU100 wint nieuwe NWO communicatieprijs

Het internationale sterrenkundige outreachproject IAU100 heeft de eerste NWO Communication Award gewonnen. Het project is een initiatief van Pedro Russo en teamleden Jorge Rivero González, Bethany Downer, Lina Canas en Marieke Baan.

Honderd jaar IAU

Voor het eeuwfeest van de Internationale Astronomische Unie (IAU) zijn in 2019 wereldwijd activiteiten en projecten georganiseerd – ook in Nederland – met als doel het belang van astronomie te promoten. Via ruim 5.000 activiteiten in 143 landen zijn naar schatting 100 miljoen mensen bereikt. De jury is dan ook onder de indruk van het bereik en de inclusiviteit van de initiatieven. De initiatiefnemers van IAU100 hebben zich nadrukkelijk gericht op diversiteit en landen waar wetenschappelijke kennis mensen moeilijker bereikt. 

Wonderen van het heelal

Alle activiteiten in het kader van IAU100 werden gecoördineerd door het IAU Secretariaat van de Leidse groep Astronomy & Society en het National Astronomical Observatory of Japan (NAOJ). Groepsleider Pedro Russo: ‘We zijn trots op deze prijs, niet alleen vanwege de erkenning van de communicatie-initiatieven van duizenden individuen over de hele wereld, maar ook vanwege de erkenning van de inspanningen van de Sterrewacht Leiden om het publiek te betrekken bij de wonderen van het heelal.’  

Drie winnaars

De Communication Award die deze week bekend werd gemaakt, gaat naar drie samenwerkingen die zich bezighouden met wetenschapscommunicatie. Naast IAU100 zijn dat Muurformules, waarvan de Leidse hoogleraar Sense Jan van der Molen deel uitmaakt, en DondersWonders. Alle teams hebben met hun projecten op een innovatieve manier een breder publiek weten te bereiken, aldus de jury. Elk project ontvangt 10.000 euro, bedoeld voor wetenschapscommunicatie. 

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

Nieuwe prijzen

Deze week reikte voor het NWO-domein Exacte en Natuurwetenschappen (ENW) vijf nieuwe wetenschappelijke prijzen uit, waaronder de Communication Award. De winnaars worden door de jury gezien als een inspiratie op het gebied van maatschappelijke impact, team science, excellente wetenschap, diversiteit en communicatie. De prijzen hebben als doel wetenschappers te belonen die zich hiervoor inzetten en anderen hiertoe inspireren. Elf winnaars ontvingen in totaal 350.000 euro.  

Bron: astronomie.nl

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.