Universiteit Leiden

nl en

Aart Strootman toegetreden tot Fast Forward 2

In het Fast Forward programma van het Fonds Podiumkunsten wil Strootman zijn onderzoek naar nieuwe instrumenten in de digitale werkplaats met internationale partners ontwikkelen, verdiepen en tevens internationaal verspreiden.

De praktijk van Aart Strootman (Matthijs Vermeulenprijs 2019) is een samenspel van musiceren, instrumentenbouw en componeren – in willekeurige volgorde. Hij maakt in zijn werk geen onderscheid meer tussen de rol van componist en uitvoerder; alles staat in het teken van klankonderzoek en innovatie. In het Fast Forward programma wil hij deze werking met internationale partners ontwikkelen, verdiepen en tevens internationaal verspreiden.


Samen met het Ictus Ensemble en een wereldwijd netwerk van partners onderzoek ik middels het Fast Forward traject nieuwe instrumenten in de digitale werkplaats. In samenwerking met musici ontwerp en bouw ik instrumenten op maat voor nieuwe composities en digitaliseer deze als vectortekening. Partnerensembles in Perth, Montréal, New York en Londen vervaardigen en testen de prototypes. Het instrument als ongenaakbare schakel tussen componist en uitvoerder wordt hierdoor flexibel, met ongehoorde muziek tot gevolg.

Fast Foward

Het programma Fast Forward van Fonds Podiumkunsten bestaat sinds 2014 en biedt talentvolle midcareer podiumkunstenaars de mogelijkheid een persoonlijk artistiek ontwikkelingstraject te doen in internationale context. Waar binnen de eerste editie van Fast Forward de nadruk lag op produceren, biedt Fast Forward 2 de mogelijkheid een meerjarig traject uit te zetten. Hierin staan onderzoek, artistieke ontwikkeling en verbreding van netwerk centraal.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.