Universiteit Leiden

nl en

Overlijden alumnus en donateur mr. Jan Maarten Boll

Mr. Jan Maarten Boll, wiens schenking van tableau Homs in juli van dit jaar nog werd bekrachtigd door de officiële ondertekening met decaan Joanne van der Leun, is helaas onlangs overleden.

Ons is het verdrietige nieuws ter ore gekomen dat onlangs onze alumnus en donateur Jan Maarten Boll is overleden. Mr. Jan Maarten Boll, voormalig lid van de Raad van State en oud-advocaat, schonk het tableau Homs van de Syrische kunstenaar Rabi Koria aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid in 2016. Op maandag 13 juli 2020 werd met de ondertekening van de schenking door decaan Joanne van der Leun en de schenker de gift officieel. Bij de ondertekening was ook Rick Lawson aanwezig, die toen het idee van de schenking ontstond nog decaan was.

Jan Maarten Boll ('s-Hertogenbosch, 25 mei 1942) was voormalig lid van de Raad van State[1], voormalig advocaat en voormalig voorzitter van de Vereniging Rembrandt. Boll is, na zijn studie Nederlands Recht in Leiden, actief geworden als advocaat. Eerst in Den Haag (tot 1979), later in Amsterdam. Op 1 januari 1993 werd hij benoemd als lid van de Raad van State, in 2010 werd hij staatsraad. Deze laatste functie had hij tot 2012, in dit jaar werd hij 70 en moest derhalve aftreden. Daarnaast was hij bestuurder bij diverse stichtingen, waarvan veel in de culturele sector, zoals Stichting Nationaal Fonds Kunstbezit en Koninklijk Concertgebouworkest. Ook was hij lid geweest van onder meer de Commissie voor Kerkordelijke aangelegenheden Nederlandse Hervormde Kerk en de Rijkscommissie voor de Musea. Sinds 1993 was hij een van de ruim 300 directeuren van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen en in 2004 werd hij benoemd tot officier in de Orde van Oranje-Nassau. In 2009 kreeg hij bij zijn afscheid als voorzitter van Vereniging Rembrandt de Museummedaille. De heer Boll was sinds 24 mei 1975 getrouwd met museumexpert Pauline Kruseman. 

Wij hebben een blijvende herinnering aan de heer Boll door het tableau Homs dat op het Kamerlingh Onnes Gebouw hangt. Wij wensen de familie van de heer Boll veel sterkte toe.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.