Universiteit Leiden

nl en

Who Knows het thema van Leiden European City of Science 2022

In 2022 is Leiden een jaar lang de wetenschappelijke hoofdstad van Europa. Op 28 oktober werd het overkoepelende thema van de festiviteiten onthuld: Who Knows. Want wie heeft tegenwoordig de wijsheid in pacht? Wie bepaalt wat waar is? En wie weet hoe de toekomst eruitziet?

Wetenschap, kennis en kunde zitten in het DNA van Leiden; niets voor niets is het de Stad van Ontdekkingen, boordevol kennis en cultuur, kunst en wetenschap. De eeuwenoude wetenschaps- en cultuurstad wordt geroemd om haar universiteit, die met het brede aanbod internationale bekendheid geniet.

Logisch dus dat Leiden in 2022 een jaar lang de wetenschappelijke hoofdstad van Europa is, met een programma van 365 dagen voor iedereen met een nieuwsgierige geest. Leiden European City of Science biedt bovendien hét perspectief voor de periode na de coronacrisis.

Directeur Meta Knol: 'In 2022 kunnen we het publieke leven weer nieuw leven gaan inblazen. We gaan een aansprekend programma ontwikkelen waar iedereen aan mee kan doen: van internationale topwetenschappers tot lokale Willie Wortels. Zo maken we het belang van wetenschap, kennis, kunst en kunde zichtbaar door middel van lokale actie, op een nationaal podium, met een internationale uitstraling.'

Who Knows

Het thema Who Knows raakt aan de tijdsgeest, waarin velen op zoek zijn naar betrouwbare informatie terwijl de autoriteit van wetenschap tegelijkertijd ter discussie wordt gesteld. Het kan gelezen worden met een vraagteken, een uitroepteken of een (dubbele) punt. Het roept de actuele vraag op hoe de toegankelijkheid van kennis geborgd kan worden, en wat dit voor elk van ons betekent. Who Knows is ook een stevige knipoog naar ontdekkingen die nog gedaan moeten worden. Daarmee staat het symbool voor de eeuwige, door nieuwsgierigheid gedreven honger naar kennis. Lucien Geelhoed, als intendant verantwoordelijk voor het inhoudelijke programma: 'Leiden 2022 gaat een jaar lang over nieuwsgierig maken en vragen, over weetlust en het delen van kennis. Want kennis heeft waarde. Wat je weet, is wie je bent.'

Promotievideo

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

Programma 2022

In 2022 is Leiden het prestigieuze Europese podium van het Nederlandse kennisveld, waarop gerenommeerde internationale wetenschappers bij elkaar komen voor lezingen, kennisuitwisseling en debat. Daarnaast wordt een interactief programma van 365 dagen opgezet in 101 wijken in Leiden en regio, onder het motto ‘Elke dag een stukje wijzer’. Het programma van Leiden European City of Science 2022 valt uiteen in drie lijnen: Contemplate, Participate en Celebrate. Een voorbeeld van de programmalijn Contemplate is het ‘EuroScience Open Forum’, het grootste interdisciplinaire wetenschapscongres van Europa dat in juli 2022 in Leiden plaatsvindt. Het project Kennis door de Wijken, waarbij intensief wordt samengewerkt met lokale initiatiefnemers, is het belangrijkste onderdeel van Participate. De programmalijn Celebrate tenslotte, biedt een podium voor het vieren van wetenschap, kennis, kunst en kunde door middel van tentoonstellingen, presentaties, awards en evenementen.

Partnerschappen

Leiden European City of Science is een initiatief van de Founding Partners: de Universiteit Leiden, het LUMC en de gemeente Leiden. Tijdens de livestream werd bekend gemaakt dat ook de Hogeschool Leiden toetreedt als Founding Partner van Leiden2022. Daarmee zijn alle deelnemers aan het convenant Leiden Kennisstad (2017) vertegenwoordigd in de organisatie. Samen met allerlei andere partners in en buiten de stad gaan zij Leiden European City of Science in 2022 mogelijk maken. Vanzelfsprekend wordt daarbij een uitgebreid cultureel programma gepresenteerd in samenwerking met musea, podia, creatieve makers en kunstenaars uit Leiden en regio. Met het Bio Science Park is Leiden bovendien de perfecte voedingsbodem voor verbindingen tussen de wetenschap en het kennisintensieve bedrijfsleven.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.