Universiteit Leiden

nl en

Kennismaking met assessor Nadine Louissen: 'Ik probeer zo zichtbaar mogelijk te zijn'

Nadine Louissen is de nieuwe assessor van de Faculteit Governance en Global Affairs. Als assessor is ze lid van het Faculteitsbestuur en behartigt ze de belangen van álle studenten. Tijd voor een nadere kennismaking met de 21-jarige studente die hoopt dat iedereen haar straks weet te vinden. 'Ik heb liever een mailbox die volstroomt, dan geen mail.'

Eigenlijk wilde ze Criminologie studeren in Leiden, maar ze werd niet ingeloot. En dus moest Nadine Louissen plots een andere studie kiezen. Het werd Security Studies in Den Haag. 'Zonder Open Dag of voorlichting heb ik me voor deze studie ingeschreven. Een ding wist ik namelijk zeker: ik wilde na het behalen van mijn diploma weg uit Emmen waar ik vandaan kom. Iedereen ging in Groningen studeren, maar ik wilde naar de andere kant van het land. Nieuwe mensen leren kennen en daarom verhuisde ik naar Den Haag. Ik heb er geen dag spijt van gehad. De studie bevalt zeer goed en de stad ook.'

Zwemmen in een nieuwe stad

Haar studentenleven komt wat aarzelend op gang, nu vier jaar geleden. Net 18 jaar, een vreemde stad, ver weg van de veilige ankers. Het voelde een beetje als zwemmen voor Nadine. 'De eerste weken ging ik elk weekend terug naar Drenthe. Als ik op vrijdag geen college had, zat ik op donderdag terug in de trein naar huis. Maar dat veranderde vrij snel.' Ze vindt een bijbaan bij de Bijenkorf, maakt nieuwe vrienden en verhuist naar een huis waar ze samenwoont met in totaal tien studenten. 'Dat is heel gezellig en ik merkte dat mijn leven zich steeds meer hier ging afspelen. Ik hoefde niet meer elk weekend naar huis. Nu door corona ga ik nog minder. Ik probeer het reizen te beperken, het voelt nu niet prettig om zo lang in de trein te zitten.'

Voorzitter studievereniging

Nadine merkt dat ze zich steeds meer thuis voelt in Den Haag en dat ze binnen haar studie iets extra's wil gaan doen. Ze richt samen met een paar studiegenoten studievereniging Custodia op. Twee jaar lang is ze voorzitter in het bestuur van de studievereniging. 'Een hele leuke en leerzame ervaring. Het voelt heel goed om iets te kunnen betekenen voor je studiegenoten. Het is wel de reden dat ik nu nog niet ben afgestudeerd, het kost natuurlijk veel tijd. Ik moet nu nog wat vakken van mijn derde jaar halen. Het is natuurlijk ook de vraag of ik die nu ga halen, met deze nieuwe baan', lacht ze.

Logische stap

Het voorzitterschap van de studievereniging smaakt voor Nadine naar meer. Als ze door haar voorganger gevraagd wordt of het iets voor haar is om de nieuwe assessor te worden, gaat ze daar serieus over nadenken. 'Het voelde eigenlijk wel als een logische stap. Ik was na twee jaar studievereniging wel toe aan iets nieuws. Wat is er nou mooier om niet alleen voor studenten van je eigen opleiding iets te kunnen betekenen, maar voor de hele faculteit? Daar ben ik zeker trots op om dat te mogen doen.' De rest is geschiedenis, want inmiddels is ze aangesteld als assessor voor dit collegejaar. Ze combineert deze baan met haar studie en sport daarnaast fanatiek én houdt van gezelligheid met haar huisgenoten. 'Eigenlijk komt het er op neer dat ik pas in het weekend tijd heb voor mijn studie.'

Verantwoordelijke taak

Assessor zijn betekent een aanstelling hebben voor 24 uur per week, een baan ook waarvan lang niet iedereen weet wat de functie inhoudt. 'Inmiddels ben ik een expert geworden in uitleggen wat het is, iedereen vraagt het, haha. Als assessor maak ik deel uit van het bestuur van de faculteit. Ik hou me bezig met de portefeuille studentzaken. Dat is een hele brede en verantwoordelijke taak. Alle zaken die in het belang van studenten zijn behartig ik binnen het bestuur. Ik neem deel aan de vergaderingen, maar kan daarnaast ook mijn eigen projecten bedenken.'

Online zichtbaarheid

Om te weten wat er speelt en leeft onder de studenten, moet Nadine zorgen dat ze zichtbaar is en dat studenten haar weten te bereiken. Een pittige opgave in deze tijd waarin het onderwijs zich grotendeels online afspeelt en ook de activiteiten beperkt zijn. 'Het is zeker een lastige tijd waarin we nu zitten. Ik ben niet fysiek voor iedereen zichtbaar, maar online wel. Studenten kunnen me mailen over echt alles. Ik heb liever te veel mail, dan geen mail. Ook dit interview helpt natuurlijk mee voor m’n bekendheid. Ik probeer zo aanspreekbaar mogelijk te zijn in deze online tijd.'

Het Faculteitsbestuur met Erwin Muller (linksboven), Nadine Louissen, Niels Laurens (links vooraan) en Koen Caminada

Denktank

Het eerste waar Nadine zich in wil vastbijten, is het oprichten van een faculteitsbrede denktank, een klankbordgroep. 'Het is belangrijk dat de mening en ideeën van studenten bij het bestuur terecht komen. Je ziet elkaar nu natuurlijk minder, maar het is belangrijk dat de mening van studenten wel gehoord wordt.' Verder wil ze aan de slag met het professionaliseren van de OLC's, de Opleidingscommissies. 'Iedere opleiding heeft nu z'n eigen commissie die de taken op haar eigen manier uitvoeren. Er zit geen samenhang in. Het zou voor de faculteit natuurlijk ideaal zijn als die commissies enigszins op dezelfde manier functioneren. Daar wil ik me ook voor gaan inzetten.' 

Nadine Louissen is te bereiken via assessor@fgga.leidenuniv.nl

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.