Universiteit Leiden

nl en

Flitsinterview met internationale alumna: hagelslag, het Noordwijkse strand en de rest van de wereld

De Duitse alumna Selina Holstein blikt terug op haar tijd in Leiden en vertelt over het werken bij een groot internationaal advocatenkantoor.

Selina Holstein

Waarom koos je destijds voor Universiteit Leiden?

Ik koos voor de Universiteit Leiden vanwege haar gewaardeerde status en de stimulerende leeromgeving gericht op vrijheid van geest, denken en meningsuiting, en het erkennen van haar verantwoordelijkheid voor toekomstige generaties. Omdat de Universiteit Leiden uitblinkt in het vakgebied Recht, Politiek en Bestuurskunde, dacht ik dat er geen betere plek was voor het behalen van mijn LL.M. Toen ik voor het eerst Leiden en de universiteitscampus bezocht, werd ik meteen verliefd op de universiteit en de stad. Het was een geweldige tijd en een zeer unieke ervaring. De interactie met mensen met verschillende culturele achtergronden stelde me in staat zoveel meer te leren over de wereld en over mezelf.

Wat had je anders willen doen tijdens je tijd in Leiden?

Ik zou vaker naar het strand gaan! Het was een van de dingen die ik zo leuk vond aan het leven in Leiden, het strand ligt op slechts 20 minuten met de bus. Als je een pauze nodig hebt van je studie, dan is Noordwijk de perfecte plek om te zijn en ik heb daar geweldige tijden gehad met mijn vrienden na een lange dag studeren of met mijn familie als ze op bezoek kwamen.

Op wat van manier maak je gebruik van je master in je huidige baan?

Ik werk voor Freshfields Bruckhaus Deringer, in een team dat mensen uit meer dan 20 landen verenigt: dat is al erg inspirerend. Het is een groot voordeel om in teams te werken met advocaten van over de hele wereld, ik heb nooit het gevoel gehad dat ik alleen was. Als Transaction Lawyers maken we deel uit van verschillende praktijkgroepen en werken we aan uiteenlopende zaken, zoals bedrijfs- en vastgoedtransacties, antitrustonderzoeken, financiële deals en geschillenbeslechting. Daardoor ben ik in staat om inzicht te krijgen in veel verschillende rechtsgebieden, wat een van de belangrijkste redenen was waarom ik voor een groot advocatenkantoor wilde werken. Toen ik nog studeerde, ging ik er altijd van uit dat het beroepsleven alleen maar ging over zaken doen en het werk gedaan krijgen. Maar ik mag me gelukkig prijzen dat ik geweldige collega's heb die ook mijn vrienden zijn geworden. Ik heb een LL.M. in rechten en digitale technologieën aan de Universiteit Leiden, voornamelijk gericht op regelgevingsuitdagingen van technologische vooruitgang, IT-recht en gegevensbescherming. Ook al maak ik deel uit van de corporate praktijkgroep, ik heb onlangs gewerkt aan een project met een sterke focus op het uitvoeren van gegevensbeschermingscontroles.

Je bent Duitse, wat heeft je het meest verrast aan de Nederlandse cultuur of de Nederlandse manieren? Wat zou jouw ultieme tip / advies zijn voor andere internationale studenten? Zou je weer Nederland / Leiden kiezen als je het over zou kunnen doen?

Ik was erg verrast door het feit dat vooral Nederlanders zo van hun broodjes houden met kaas, ham of hagelslag! Hagelslag is niet voor iedereen gemaakt moet ik toegeven…: D Fietsen en fietsen zijn een onontkoombaar onderdeel van de Nederlandse cultuur en ik vind het verbazingwekkend dat de fiets als belangrijkste vervoermiddel wordt gebruikt. Helaas hebben we in veel Duitse steden geen goede of veilige fietspaden en stierf in 2019 ongeveer één fietser per dag bij een verkeersongeval. Ik zou willen dat dit vermeden kon worden en dat we Nederland in dit opzicht als een rolmodel konden zien. Ik zou internationale studenten aanraden om zoveel mogelijk van hun tijd te genieten, Nederland is de perfecte plek voor internationale studenten en natuurlijk vooral Leiden. Ik heb absoluut genoten van mijn tijd in Nederland, ik heb daar 4,5 jaar gewoond omdat ik eerst mijn bachelorstudie aan Tilburg University heb afgerond voordat ik naar Leiden kwam. Zo heb ik de Nederlandse cultuur echt leren kennen. Ik weet dat het soms moeilijk kan zijn om te wennen aan een nieuwe en onbekende cultuur - Nederlanders zijn ongeneeslijk openhartig. Dit is iets waar je misschien eerst aan gewend moet raken. Dus mijn advies is: wees niet verlegen als je hulp of advies nodig hebt over hoe je dingen moet aanpakken, je moet dit als een voordeel zien - wetende dat je een Nederlander alles kunt vragen en je krijgt een heel duidelijk en eerlijk antwoord!

Waarom koos je ervoor om als advocaat bij een groot kantoor te gaan werken?

Ik waardeer een werkomgeving waarin teamwork en diversiteit worden geëerd. Het advocatenkantoor waar ik voor werk is een mensenbedrijf. Ik vind de cultuur van dit advocatenkantoor complementair en corresponderend met mijn waardensysteem - mensen maken het kantoor, diversiteit is een kracht, frisse perspectieven en creatieve ideeën zijn altijd welkom en brengen zo de kennis, ervaring en energie van het hele kantoor samen om onze klanten goed te kunnen helpen en adviseren. Wij denken en werken wereldwijd - ik geloof dat er geen betere plek is voor persoonlijke en professionele ontwikkeling dan een advocatenkantoor dat handelt in "echt internationale" zin en grote bedrijven, banken en financiële investeerders adviseert over nationale en internationale transacties.

We zitten midden in de tweede Covid-19-golf. Hoe is deze bizarre periode voor jou? Hoe blijf je gezond?

Ik denk dat dit momenteel voor iedereen een heel moeilijke tijd is. Hier in Frankfurt werd onlangs vanaf 23.00 uur avondklok aangekondigd voor restaurants, bars en cafés vanwege het toenemende aantal Corona-besmettingen. Nu ben je verplicht om mondkapjes te dragen op openbare plaatsen, winkels en het openbaar vervoer. Al deze maatregelen zijn uiteraard gericht op het bestrijden van de Coronacrisis en zijn zeker noodzakelijk. Het kan echter ook allemaal erg uitdagend zijn. Voor mij is het vooral moeilijk om voor langere tijd thuis te werken of om familieleden niet te kunnen zien omdat ze tot de risicogroep behoren. Als ik thuis werk, probeer ik tijdens de lunchpauze of na het werk een wandeling te maken en bel ik de mensen die ik momenteel niet kan zien zoveel mogelijk, bijvoorbeeld mijn oma. Om gezond te blijven, denk ik dat het belangrijk is om in deze tijd van onzekerheid enige zekerheid te creëren. Maak kleine plannen voor elke dag - wat moet er gebeuren, wat koken in het weekend, wat kijken op Netflix of regel FaceTime-gesprekken met je vrienden of collega's en plan samen een virtuele koffiedate of een borrel na het werk .

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.