Universiteit Leiden

nl en
Bryce Benda

Waarom planten in drassige gebieden zeer productief zijn

Leidse milieuwetenschappers hebben ontdekt dat het zogenaamde leaf economics spectrum voor planten niet alleen kan worden toegepast op landelijke ecosystemen, zoals bossen en graslanden, maar ook op drassige gebieden (wetlands). De bevindingen, gepubliceerd in Nature Communications, dragen bij aan de verklaring waarom planten in wetlands een hoge productiviteit hebben.

De onderzoekers toonden aan dat wetlandplanten over het algemeen een snelle opbrengststrategie hebben, wat betekent dat ze een hogere stofwisseling hebben en een snellere opbrengst uit voedingsstoffen en bladmateriaal, maar ook een kortere levensduur van de bladeren. Voor meer informatie over dit onderzoek, bekijk het Engelse bericht

De wetlandplant Hippuris vulgaris (┬ę Ole Pedersen)

Publicatie

Yingji Pan et al. Global patterns of the leaf economics spectrum in wetlandsNature Communications (2020). DOI: 10.1038/s41467-020-18354-3  

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.