Universiteit Leiden

nl en

Studententeam start crowdfunding voor snelle testkit voor gebruik bij epidemieën

Covid-19 zal helaas niet de laatste infectieziekte zijn die de wereld teistert. Om dit soort ziekten in de kiem te smoren, ontwikkelt een Leids studententeam nu een testkit die infectieziekten in een pril stadium kan detecteren. Daarmee werden ze winnaar van de internationale studentencompetitie iGEM.

De testkit Rapidemic moet zelfs in de meest afgelegen gebieden uitkomst kunnen bieden bij gevaarlijke infectieziekten. In een handzaam doosje zit als het ware een compleet mini-laboratorium, waarmee een arts in korte tijd en met minimale kosten kan vaststellen of een patiënt de betreffende ziekte onder de leden heeft. 

Crowdfunding

Het 14-koppige studententeam uit Leiden ontwikkelt een prototype van Rapidemic voor de internationale studentencompetitie iGEM. Voor de ontwikkeling van het product zijn ze momenteel een crowdfundingsactie gestart. ‘Het ontwikkelen van een prototype is niet goedkoop,’ zegt Lucy Chong, finance manager van het team. ‘We moeten er veel labmaterialen voor aanschaffen, en dat kunnen we niet zonder hulp van buiten.’

Alles in een

In Rapidemic komen verschillende technieken samen die nodig zijn om een besmetting vast te stellen. Zo zijn er allereerst spullen aanwezig om een nieuw virus te identificeren. Je maakt Rapidemic gereed door een zogeheten primer van het betreffende virus in de kit te stoppen. Vervolgens kun je monsters gaan nemen bij patiënten. Aangezien het team zich in eerste instantie richt op luchtweginfecties, kan dat met dezelfde soort wattenstaafjes die momenteel in coronatests worden gebruikt.

Kleursignaal 

Vervolgens wordt het opgehaalde genetische materiaal vermenigvuldigd tot hoeveelheden die kunnen worden bestudeerd. Ook die zogeheten amplificatie kan in een van de kamers in de testkit. Tot slot moet ook het laatste onderdeel – de daadwerkelijke detectie van de ziekte – mogelijk zijn met Rapidemic. De kit zal een kleursignaal afgeven als het RNA van het desbetreffende virus in het speeksel van de patiënt zit.

Produceren op grote schaal

Uiteindelijk hoopt het studententeam niet alleen een werkend prototype op te leveren, maar dit model idealiter zelfs op grotere schaal te laten produceren. Op die manier zouden de kits met name in afgelegen gebieden levens kunnen redden, en potentiële pandemieën in de kiem kunnen smoren. Chong: ‘We willen een mondiale oplossing vinden voor een mondiaal probleem. Ons proof of concept werkt al, dus we hebben goede hoop dat het prototype ook moet lukken.’

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.