Universiteit Leiden

nl en

EL CID in coronatijd: ‘Wij weten niet anders, dus we vinden dit leuk'

De introductieperiode EL CID vindt dit jaar grotendeels online plaats. Maar alle eerstejaars mogen ook een dag naar Leiden komen om de geur van studie en studentenleven op te snuiven. We namen een kijkje op woensdag 12 augustus.

Tegen de tijd dat het welkom in de tuin van Museum Volkenkunde moet beginnen, zijn er 25 studenten, onder wie drie meisjes. Dat is gek, want het aantal meisjesstudenten overtreft al jaren het aantal jongens. Maar als het Leids kwartiertje voorbij is, en de vier mentorgroepen van vijftien tot twintig personen er zijn, heeft het evenwicht zich weer aardig hersteld.

EL CID 2020
Na een kort welkomstflimpje volgt bij wijze van ochtendgymnastiek het onvermijdelijke EL CID-dansje (zie de foto bovenaan en de fotogalerij onderaan deze pagina).

Elders in de stad lopen ook nog groepen rond maar meer dan 600 eerstejaars per dag mogen er niet tegelijkertijd aanwezig zijn in de stad. De groepen die we volgen bestaan uit eerstejaars Wiskunde- en Rechtenstudenten, opleiding bij opleiding. Gewoonlijk worden twee opleidingen gemixt in een mentorgroep om ook kennis te maken met studenten buiten de eigen opleidingsbubbel, maar ook dat is anders dit jaar. De anderhalvemeter-regel is strikt en we mogen alleen de programma-onderdelen bijwonen waar we royaal afstand kunnen houden.

Caesar
Caesar gaat Wiskunde en Informatica (W&I) studeren. Hij woont in Lisse, maar een doorsnee Lissenaar is hij niet. Hij heeft namelijk Spaans bloed. De naam Caesar heeft hij mede te danken aan een oom die onder het regime van Franco werd vermoord, vertelt hij en passant. Caesar, die graag wil dat we alleen de G. van zijn achternaam vermelden, is blij met de EL CID. ‘Na vier-en-een-halve maand niks doen ben ik blij dat er weer wat gebeurt.’ Op de middelbare school verveelde hij zich al tamelijk. ‘Dat kwam omdat ik de leerstof bovengemiddeld snel verwerkte.‘ Caesar heeft een 9 voor Wiskunde B op zijn eindexamenlijst en een 10 voor Wiskunde D. Dat is geen verkeerde basis voor de studie W&I. Of hij gaat proberen een kamer te vinden hangt ervan af of zijn inschrijving bij Catena wordt gehonoreerd. En hij wil gaan voetballen.

EL CID 2020
Caesar


 

EL CID 2020
Een sandwich kaas/tomaat, een gevulde koek, een banaan en twee halve liters water. Genoeg om een tijdje vooruit te kunnen.

Lunch in het Huigpark

De mentorgroepen zijn groter dan 'normaal' en bestaan uit ongeveer vijftien studenten. Om 12.00u strijken vier groepen neer in het Huigpark. Het is inmiddels tegen de 30oC maar er is genoeg schaduw om in een ruime kring te kunnen zitten. Eerder, iets na 11.00u hobbelde de vrachtauto van de Sligro het parkeerterreintje bij het park af. In een kraampje vullen vrijwilligers van de EL CID daarna in rap tempo de papieren lunchtasjes. Een paar tasjes met 'lactosevrij' erop geschreven, worden opzij gezet.

Tessel
Tessel Hopmans gaat Rechten studeren maar wil er graag ook nog Kunstgeschiedenis bij gaan doen. Ze komt uit Den Haag en wil graag lid worden van Minerva. Maar helaas is ze uitgeloot. ‘Ik ga het later alsnog proberen.’ Tessel heeft het erg naar haar zin op deze ‘fysieke EL CID-dag’. Ze heeft drie meisjes ontmoet waar ze het heel goed mee kan vinden. ‘In het online-programma waren ze er nog niet bij, dus dat was een erg leuke verrasing.’ Tessel vindt ook de groep leuk. Wat wil een mens nog meer?

EL CID 2020
Tessel


 

De kleine verenigingen in PLNT

In PLNT, waar ondernemende studenten zeker nog eens terug zullen komen, staan de kleine verenigingen, maar druk is het (nog) niet.

EL CID 2020

SIB
SIB, de Studentenvereniging voor Internationale Betrekkingen is bekend van de jaarlijkse Japanse tafeltjesavond, waarvoor vele ambassadeurs worden uitgenodigd met wie de studenten kunnen praten. Hoewel SIB – uiteraard – internationaal georiënteerd is, kan de vereniging in de coronatijd voorlopig vooruit met in Nederland beschikbare sprekers die veel van het buitenland weten. Maar ook wordt gevist in de ruime vijver met politici. Onlangs was Pieter Omtzigt nog te gast. De verenigingsavond is woensdag. Dan komen de leden bijeen in het clubhuis aan de Breestraat voor een spreker of gewoon om gezellig samen te zijn. SIB krijgt elk jaar 40 tot 50 nieuwe leden en is op 12 augustus tevreden met de tussenstand van 15 inschrijvingen.

EL CID 2020

Navigators Studentenvereniging Leiden
Van de vier christelijke verenigingen is de Navigators Studentenvereniging Leiden met net over de driehonderd leden de grootste. Het moet een goede dag voor inschrijvingen worden, denken de leden die in PLNT de stand bemensen, want grote opleidingen als Rechten en Psychologie leveren nieuwe leden op. Het gemiddelde is tachtig nieuwelingen per jaar, het totaal van de vier christelijke verenigingen ligt op ongeveer tweehonderd. De Navigators hebben nadrukkelijk een christelijke signatuur maar zijn ook studentikoos. Die combinatie heeft kennelijk aantrekkingskracht.

Yingyu
Yingyu Bodt is een bijzondere verschijning. Hij is vrijwel de enige die meestentijds een mondkapje draagt en hij gebruikt een paraplu als parasol. Wat anderen daarvan vinden ‘boeit hem geen moer’. De coronabesmettingen beginnen weer op te lopen en hij wil er alles aan doen om een tweede uitbraak te voorkomen. Yingyu komt uit Loenen aan de Vecht en het eerste jaar blijft hij zeker heen en weer reizen. ‘Dat is anderhalf uur heen en anderhalf uur terug. 'Naar de middelbare school reisde ik ook lang, ik ben het gewend. Studeren in de trein gaat niet maar lezen zeker wel.’ Als Yingyu ergens lid van wordt is het van Collegium Musicum. ‘Ik speel trompet, hoewel ik moet zeggen dat ik er al een jaar niks aan gedaan heb. Ik weet dus niet of ik door de auditie kom.’
Er is nog iets opvallends aan Yingyu en dat zijn zijn schoenen: die hebben tenen (zie de fotogalerij onderaan de pagina). ‘Dat komt door mijn vader, die propageert natuurlijk lopen, met de afwikkeling van de tenen naar de hiel. Alle dieren doen het zo en baby’s ook. Maar we leren het af, terwijl het beter zou zijn voor onze motoriek.’
EL CID 2020
Yingyu

De watersporten presenteren zich aan de singel

Terug naar het Huigpark. Met ruim 30oC  is het de ideale dag om watersporten te promoten. In de singel wordt gezwommen en de meeste watersporten kunnen er hun vaardigheid demonstreren. We slaan de grote verenigingen (roeien, zeilen, kanoën) over en gaan bij de kleinere langs.

EL CID 2020

Aquamania
Aquamania is er voor wie wil wedstrijdzwemmen of waterpoloën. De vereniging heeft één lid ingeschreven, zo melden de studenten die de kraam bemensen. Maar niet getreurd want al meer dan tien studenten hebben een zich aangemeld voor een proeflidmaatschap. Gerede kans dat dat daarna echte inschrijvingen worden.

EL CID 2020

LSD
LSD staat in dit geval voor de Leidse Studenten Duikvereniging. Met 103 leden is het een heel kleine vereniging. Duiken is geen ongevaarlijke sport. ‘De sport is zo gevaarlijk dat ie weer veilig is’, zegt een van de studenten in de kraam. 'We hebben een speciale commissie die nauwgezet toeziet op de staat van apparatuur en we houden elkaar goed in de gaten. Je gaat nooit alleen naar beneden.’ De vereniging gaat vijf keer paar jaar naar Zeeland voor het echte werk en een keer per jaar, corona volente, naar het buitenland, vorig jaar naar Spanje, het jaar daarvoor naar de Azoren. Vijf nieuwe leden - tot nu toe - zien dit allemaal wel zitten.

EL CID 2020

Plankenkoorts
En dan hebben we de studentensurfvereniging Plankenkoorts, met 600 leden. Normaliter melden zich elk jaar 150 nieuwe leden, de huidige stand is veertig à vijftig. De vereniging is volgens de studenten in de kraam een sterke community: iedereen kent elkaar. De leden helpen elkaar en leren van elkaar. De vereniging richt zich op de wave, dat is varen op de golven in zee, met een zeil op de plank. En het is ook een gezelligheidsvereniging. Plankenkoorts beschikt over drie bussen. Per bus kunnen zeven leden en hun planken mee, richting zee. De studenten vertellen dat ze veel telefoontjes hebben gekregen na de schuimzee in Scheveningen, in mei, die het leven kostte aan een zeer ervaren surfer. Ze konden de bellers geruststellen: veiligheid gaat voor alles. Toch was het optreden van dit tamelijk zeldzame natuurverschijnsel voor de studenten ook weer een leermoment.

Yanna en Lotte
De beide studenten gaan Rechten doen en ook nog in dezelfde sfeer: Lotte Huisjes heeft gekozen voor Recht, Management en Bedrijfswetenschappen en Yanna Cuijpers voor International Business Law. De beide studenten hebben elkaar ontdekt als Brabanders: Lotte is in haar kleutertijd uit Leiden – waar haar moeder studeerde - verhuisd naar Den Bosch en Lotte komt uit Uden. Allebei hebben ze inmiddels een kamer gevonden door succesvol te hospiteren. Yanna wil graag lid worden van Minerva of Augustinus maar beide verenigingen hebben een wachtlijst. Vandaar dat ze zich vooralsnog heeft aangemeld bij Quintus. En ze wil gaan roeien bij Njord. Lotte is blij dat ze geen tussenjaar is gaan doen. ‘Die scholieren zitten nu allemaal thuis.’ Op de vraag wat ze vinden van de ‘nieuwe’ EL CID en het ‘nieuwe’ studeren zegt Yanna: ‘Wij weten niet anders, dus we vinden dit leuk.’

EL CID 2020
Yanna (l) en Lotte


 

Fotogalerij


 

Tekst: Corine Hendriks
Fotografie: Monique Shaw
Mail de redactie

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.