Universiteit Leiden

nl en

Rectoren: ‘Geef studenten meer gelegenheid om met het openbaar vervoer te komen’

De fysieke ontmoeting is cruciaal voor het universitair onderwijs. Daarom zou het onverstandig zijn als studenten enkel tussen 11:00 en 15:00 uur gebruik mogen maken van het openbaar vervoer. Dat zeggen de rectoren van de Nederlandse universiteiten in een gezamenlijke brief in ScienceGuide.

Om een drukke spits te vermijden wil het kabinet het ov-gebruik van studenten beperken tot een tijdslot van vier uur. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (D66, Infrastructuur) publiceerde daarover onlangs een Kamerbrief met voorlopige plannen.

Onderwijs kan niet zonder fysiek contact

Dat plan pakt echter slecht uit voor studenten, menen de Nederlandse rectoren, waaronder de Leidse rector Carel Stolker. Juist de ervaringen van de afgelopen maanden tonen volgens hen aan dat het universitair onderwijs niet zonder fysiek contact kan. ‘We hebben onze universiteiten inmiddels omgevormd tot tijdelijke online organisaties en zien hoe belangrijk fysiek contact tussen studenten onderling en met hun docenten is nu het vrijwel geheel is weggevallen.’

Studeren doen we samen, schrijven de bestuurders. Het is een belangrijke fase in de persoonlijkheidsvorming van jonge mensen. Bovendien ligt ongelijkheid op de loer. ‘Gebrekkige wifi en een ongemakkelijke thuissituatie zijn desastreus voor het online leerproces. Deze crisis mag er niet voor zorgen dat de ongelijkheid in het onderwijs weer gaat toenemen.’

Investering in de toekomst

Met de noodmaatregelen die de universiteiten in deze crisis hebben genomen, kunnen zij de werkzaamheden voor een korte tijd behappen. Maar fysiek contact blijft essentieel. ‘Laat studenten daar ook naartoe kunnen komen. Het is een investering in de toekomst.’

Lees de volledige brief in ScienceGuide.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.