Universiteit Leiden

nl en

Peter-Alexander Kerkhof bij RTV Rijnmond over hoe het Oudnederlands klonk duizend jaar geleden.

'Willikumo ana Rottaa'. Zo heet taalwetenschapper Peter-Alexander Kerkhof zijn kijkers welkom in de nederzetting Rotta in 1020. Bij RTV Rijnmond vertelt hij over de totstandkoming van de video en zijn onderzoek naar het Oudnederlands.

Op Twitter zag Kerkhof het Rottahuis voorbijkomen, waarin er werd getoond hoe bewoners van de nederzetting Rotta leefden. Hij stuurde een bericht naar Archeologie Rotterdam: of er misschien iets gedaan kon worden met de reconstructie van het Rottahuis in de Broekpolder bij Vlaardingen en de Oudnederlandse taal. ‘Ze waren meteen enthousiast’ vertelt Kerkhof. In de video wordt in het Oudnederlands een rondleiding gegeven door de nederzetting. Door ondertiteling in hedendaags Nederlands is het verhaal voor iedereen goed te volgen. Het filmpje werd een grote hit op Twitter. Kerkhof hoopt dat deze video het Oudnederlands populairder zal maken.’Soms zeggen mensen dat ze 'Hebban olla Vogala' kennen, maar daarna houdt die kennis wel op’, legt hij uit.

Bekijk hier het filmpje

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

Lees het hele artikel over de video van Peter-Alexander Kerkhof op de website van RTV Rijnmond.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.