Universiteit Leiden

nl en

Nederlandse universiteiten en Elsevier akkoord over open science samenwerking

De Nederlandse universteiten, UMC's en wetenschapsfinancier NWO hebben een akkoord bereikt met uitgever Elsevier over een nationale open science samenwerking. De samenwerking omvat zowel open access lezen en publiceren in tijdschriften van Elsevier, als diensten voor open science, gericht op delen en verspreiden van onderzoeksinformatie.

De Vereniging van Universiteiten in Nederland (VSNU), de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU), de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) tekenden in november 2019 al een raamovereenkomst met Elsevier, het informatie- en data-analysebedrijf voor de (medische) wetenschap. Dit is in de afgelopen maanden uitgewerkt tot een uitgebreide, landelijk geldende open science overeenkomst, die zal gelden tot 31 december 2024.

De overeenkomst bevat de volgende onderdelen:

  1. Open access-diensten voor publiceren en lezen. Deze nationale overeenkomst omvat leesrechten voor de hoogwaardige, peer-reviewed content uit Elseviers uitgebreide tijdschriftenportfolio. De samenwerking ondersteunt de ambities van het consortium om 100% open access te kunnen publiceren. 95 procent van alle Nederlandse wetenschappelijke artikelen kan door deze overeenkomst per direct open access worden gemaakt. Elsevier committeert zich bovendien als onderdeel van deze samenwerking aan een gang naar onmiddellijke open access-opties voor de resterende titels.
  2. Open science-diensten voor onderzoeksinformatie en wetenschappelijke communicatie. Elsevier zal samen met haar Nederlandse wetenschapspartners in co-creatie nieuwe diensten ontwikkelen waarmee kennis beter gewaardeerd en verspreid kan worden. De partners zullen een aantal pilot-projecten uitvoeren waarmee de diensten optimaal worden toegespitst op de behoeften van Nederlandse wetenschappelijke instellingen. De pilots ondersteunen de gedeelde ambitie van bredere maatschappelijke interactie met wetenschap, en worden uitgevoerd op basis van de eerdergenoemde samenwerkingsprincipes.

Lees meer over deze overeenkomst op de website van de VSNU

Meer weten

Het Open Access team van het Centre for Digital Scholarship in de UBL ondersteunt auteurs die open access willen publiceren.

Zij beantwoorden vragen over de overeenkomst met Elsevier of over open access in het algemeen via: openaccess@library.leidenuniv.nl

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.