Universiteit Leiden

nl en

De Hortus is weer open!

Goed nieuws! Vanaf Tweede Pinksterdag klokslag twaalf uur is de oudste botanische tuin van Nederland weer open voor bezoek. Na twaalf weken sluiting kunnen bezoekers weer komen genieten van alles wat groeit en bloeit in het hart van de Leidse binnenstad. Om alle bezoekers en medewerkers een veilig bezoek te kunnen bieden, zijn extra veiligheidsmaatregelen van kracht.

Tropisch groen in eigen land 

Vanaf 1 juni is het weer mogelijk het vakantiegevoel dichtbij huis te ervaren tussen de prachtige groene rijkdom van de Hortus botanicus. Al wandelend kunnen bezoekers genieten van de ontspringende lente en tropische planten. Om alle bezoekers een veilige en overzichtelijke wandeling door de tuin te kunnen bieden, heeft de Hortus verschillende veiligheidsmaatregelen genomen en bezoekersvoorwaarden opgesteld.  

 

De Drie Gezusters 

De zomertentoonstelling Van Columbus tot Mayflower was tot nu toe enkel online te bezoeken, maar dat verandert vanaf 1 juni. Tuinman Richard heeft vorige week drie gewassen aangeplant in de Systeemtuin, namelijk maïs, boon en pompoen. Samen worden ze ook wel de Drie Gezusters genoemd. Deze drie veelgebruikte voedselwaren zijn na de ontdekking van de Nieuwe Wereld de rest van de wereld over gereisd. Ze ondersteunen elkaar perfect en werden daarom altijd samen in een veld geplant. 

Haal de Hortus in huis 

Ook vanuit huis valt er nog steeds van de Hortus te genieten. Zo blijft de eerdergenoemde tentoonstelling Van Columbus tot Mayflower online te bezoeken. Met het project Stoepplantjes wil de Hortus meer waardering kweken voor wilde planten – oftewel onkruid – op de stoep. Plantenliefhebbers kunnen hiervoor aan de slag met botanisch stoepkrijten. Ook houdt de Hortus haar fans via social media op de hoogte van het bloeiend schoon met de hashtag #hortusathome.  

Bezoekersinformatie

Vanaf 1 juni is de Hortus dagelijks geopend van 9.00-18.00 uur (Tweede Pinksterdag vanaf 12.00 uur). Reserveren van een online tijdslot is verplicht voor alle bezoekers, ook voor Vrienden en Museumkaarthouders. Voor Vrienden en Museumkaarthouders is er een aparte rij. Binnen het tijdslot van 15 minuten mag u de Hortus betreden. Daarna geldt een maximum verblijf van 2 uur. Op deze manier wil de Hortus lange rijen en drukte bij de kassa voorkomen en zorgen voor spreiding van bezoekers door de tuin. Reserveren kan hier

Eten en drinken kan op reservering in het speciale pop-up café in de Oranjerie. Daarnaast is het Grand Café omgetoverd tot afhaalpunt voor eten en drinken 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.