Universiteit Leiden

nl en

Blog Public Affairs in coronatijd: kwaliteit van lobbyrelaties gaat achteruit

De digitale lobby of de virtuele belangenbehartiging, het blijkt te werken. Maar op den duur gaat de kwaliteit van de relaties erdoor achteruit, horen we van public affairs professionals van grote bedrijven. Ze missen de fysieke lobby, het contact in levende lijve. Lees hieronder het blog van onder andere Erik van Venetië, docent binnen het Public Affairs Programma van Centre for Professional Learning (CPL).

Wat doe jij in coronatijd? Ervaringen van public affairs professionals in crisistijd

De afspraken vanuit huis volgen elkaar in hoog tempo op. De online vergaderingen rijgen zich aaneen. Doorgaans werkt dat efficiënt. Veel lobbywerk marcheert zo zonder problemen door.

Sterker nog: de efficiency zorgt voor hogere werkdruk, zeker in de sectoren die door de crisis sterk worden geraakt. ‘Mijn ervaring is dat het alleen maar drukker wordt’, zegt Jaap Jelle Feenstra van het Havenbedrijf Rotterdam. ‘Het is altijd al fors aanpoten, maar alle communicatie verloopt nu stapsgewijs, één voor één via de mail.’

‘Zeker in het begin van de crisis waren al die calls achter elkaar behoorlijk intensief’, zegt Wouter Thalen van PFZW. Er was veel afstemming met de andere bedrijven in de pensioensector, meer overleg met de pensioenkoepel, interne verantwoording aan het bestuur en contacten met collega’s.

Wouter Thalen: ‘In het begin stond ik ermee op en ging ik ermee naar bed. Op termijn is dat erg vermoeiend. Nu is de frequentie lager. Ik zorg ervoor dat ik tussen de calls even kan ademhalen.’  

Praatjes in de marge

Wat missen de PA-professionals dan precies?
Vooral de gezelligheid, de momenten dat je even over ándere dingen praat:

  • De praatjes over de actualiteit in de marge van een vergadering.
  • De fronzende wenkbrauw of een knipoog tijdens een bespreking.
  • Een één-op-één kopje koffie zonder agenda.
  • Een vertrouwelijk gesprekje over een privé-onderwerp op een feestje.

Het zijn allemaal momenten waarop je ‘rapport’ opbouwt met mensen, zegt Mark Esseboom van IBM. Daaruit groeien de nieuwe initiatieven.

 

 

Dit blog is geschreven door Sybrig van Keep,Bas Lans en Erik van Venetië. 
Lees de gehele blog op hetgrotelobbyen.com

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.