Universiteit Leiden

nl en

Studenten tegen Corona: een denktank die organisaties helpt Coronavraagstukken te beantwoorden.

Veel studenten willen in deze crisis inhoudelijk bijdragen, maar weten niet goed hoe en waar ze zich kunnen inzetten. Een groep studenten van de Universiteit Leiden en TU Delft hebben hiervoor een platform ontwikkeld: www.studententegencorona.nl. Hier worden inhoudelijke problemen van organisaties aan verschillende studentenwerkgroepen gekoppeld.

Studenten van Security Studies, Kevin Hofman en Samuel Hartman bedachten samen het plan voor het platform ‘Studenten tegen Corona’. Wij spraken hen over het opzetten van het platform en de ervaringen die ze hierbij hebben opgedaan. 

Kevin vertelt dat Samuel de eerste avond van de lockdown contact met hem zocht en dat ze samen bespraken dat ze sterk het gevoel hadden dat ze iets nuttigs wilden doen. Samen bedachten ze het idee om een platform op te zetten om ook andere studenten de kans te bieden een bijdrage te leveren en organisaties te ondersteunen in deze crisis. Ze verzamelden een team van studenten met verschillende achtergronden om zich heen en zo begon Studenten tegen Corona.

Werkgroepen

Studenten kunnen zich aanmelden om hun expertise en kennis in te zetten om organisaties bij te staan. Al meer dan 200 studenten hebben zich aangemeld. De opdrachten worden uitgevoerd door werkgroepen van vijf studenten. Zij worden gekoppeld aan een relevant probleem dat door een organisatie is aangedragen. ‘Een mooi voorbeeld is de samenwerking met het Landelijk Operationeel Team Coronabestrijding. Eén van de opdrachten die wij voor hen hebben uitgevoerd is het achterhalen van manieren om veerkracht in de samenleving te benutten.’ Deze werkgroep bestond uit studenten van de Master Crisis & Security Management. 

Uitdagingen

‘Het is bijzonder hoe zelfstandig en professioneel de studenten de projecten oppakken’ aldus Kevin en Samuel.  Beide studenten zeggen erg veel geleerd te hebben van het opzetten van Studenten tegen Corona. ‘Mensen reageren erg positief als we over dit initiatief vertellen. Het was vooral in het  begin heel spannend om onszelf kwetsbaar op te stellen met een plan dat nog niet bestond. Aangezien we een voor ons onbekend type organisatie hebben opgezet, betekent dit ook dat we onszelf telkens opnieuw moet uitvinden en bestaande denkkaders los moet laten. Wat voor functies zijn nodig, en hoe tuig je een niet te zware, maar wel efficiënte organisatie op? Veel ervaring die we hebben opgedaan  bijvoorbeeld uit studenten-  en studieverenigingen, blijken hier toch anders te werken. Zo blijkt ‘traditionele acquisitie’ niet te werken om ons initiatief over te brengen. Hierdoor is het uitdagend om continu opdrachten te verzamelen voor het groeiende aantal studenten.’

Aanmelden voor een opdracht

Met het ruime aanbod van studenten en meerdere lopende projecten, groeit het platform in rap tempo. Instellingen die bijgestaan willen worden en een opdracht hebben voor door Studenten tegen Corona kunnen zich aanmelden via de website.

Samuel Hartman en Kevin Hofman
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.