Universiteit Leiden

nl en

Jan-Willem Prakke: 'Nooit spijt gehad van mijn keuze voor Leiden'

Hoeveel impact heeft de studie nog? Hoe ga je van belangrijkste jurist van Schiphol naar een legal tech start-up en hoe is het werken in tijden van corona? De Leidse alumnus Jan-Willem Prakke vertelt.

Jan-Willem Prakke

'In 1996 ben ik in Leiden als jurist afgestudeerd, Nederlands Recht in de richting Bedrijfsrecht', vertelt Prakke. 'Mijn keuze viel destijds op Leiden door de goede reputatie van de rechtenfaculteit en daarnaast de sfeer van de stad en de belofte van het goede studentenleven. Overigens kwam je in die tijd niet automatisch aan de universiteit van je keuze terecht, er was sprake van plaatsing. Ik heb nooit spijt gehad van mijn keuze voor Leiden. De studie heeft mij gebracht wat ik zocht en het studentenleven beviel mij goed. De sfeer van Leiden als studentenstad, mede door haar historie, is ook vandaag nog steeds uniek.'

'Wat mij als jurist met name gevormd heeft, zijn de vakken die ik binnen het bedrijfsrecht heb gevolgd: ondernemingsrecht, handelsrecht, zeerecht en ook auteursrecht. Mijn belangstelling voor het bedrijfsleven is daarmee aangewakkerd. De stage was ook belangrijk, hiermee ontdekte ik de waarde van de studie en tegelijkertijd waar je eigen kracht ligt. Ik heb zowel in de advocatuur als in het bedrijfsleven stage gelopen en daarnaast nog een semester in Melbourne gestudeerd. In combinatie met de vriendschappen opgedaan voor het leven, is de Leidse periode bepalend geweest voor hoe ik vandaag de dag functioneer als persoon.'

'Na mijn studie heb ik als bedrijfsjurist gewerkt voor een paar van de mooiste bedrijven van Nederland: Philips, Boskalis en de Royal Schiphol Group. Dat heb ik ook te danken aan Leiden en de universiteit. Die rol van bedrijfsjurist is mij altijd erg goed bevallen. Je bent niet alleen adviseur maar vooral ook 'probleemoplosser'. Je bent onderdeel van het radarwerk binnen een onderneming en het doel is dit zo soepel mogelijk te laten draaien. Je moet creatief zijn en tegelijkertijd de onderneming behoeden voor juridische missers. Als ik achteraf gezien iets heb gemist in Leiden, dan is dat inzicht in het vak van bedrijfsjurist. Ik heb hier toen ik bij Schiphol werkte invulling aan gegeven door heel regelmatig stagiaires uit Leiden aan te nemen die konden meedraaien op de juridische afdeling. Ik ben toen ook in de Raad van Advies van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid terechtgekomen, hiermee kan ik een steentje bijdragen aan de huidige rechtenopleiding.'

'Vanuit mijn baan als Legal Director bij de Royal Schiphol Group ben ik een andere kant van mijzelf gaan ontdekken en ben ik een onderneming gestart: Legal Management Services, kortweg LMS. Met de ervaring die ik heb opgedaan wil ik een bijdrage leveren aan het moderniseren van de juridische dienstverlening, mede door effectief gebruik van technologie. Er bleek ruimte te zijn hiervoor en inmiddels is LMS gevestigd in... Leiden! Om zakelijke redenen: het station ligt centraal in de randstad en daarnaast maken we gebruik van rechtenstudenten in de eindfase van hun studie. Zij krijgen hiermee de kans hun eerste werkervaring op te doen in een innovatieve omgeving. Voor mij persoonlijk geweldig leuk hoe een cirkel op deze wijze rond komt.'

'Op dit moment zitten we in de intelligente lockdown als gevolg van corona. Een situatie waarvan je vooraf nooit een idee hebt gehad. Het bedrijf draait door in minimale bezetting met minimaal anderhalve meter afstand tussen medewerkers. Ikzelf werk zoveel mogelijk vanuit huis in Rotterdam. Het laat wel zien hoeveel er inmiddels mogelijk is via technologie: het juridische werk blijkt gewoon door te kunnen draaien. Juist nu blijken onze klanten behoefte te hebben aan praktische juridische hulp op afstand. Dat is een geluk bij een ongeluk.'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.