Universiteit Leiden

nl en

Rob Goedemans: 'Samen komen we hier doorheen, dat weet ik zeker'

Rob Goedemans (52) is informatiemanager bij de afdeling Informatisering & Facilitaire Zaken (IFZ) en lid van het decentraal crisisteam. Hij houdt zich bezig met het faciliteren van en informatievoorziening rondom afstandsonderwijs. We vroegen Rob hoe hij onze faculteit door deze hectische periode heen sleept.

‘Als informatiemanager bij IFZ ben ik, samen met Marjana Rhebergen, verantwoordelijk voor alle IT-zaken zaken in de domeinen Onderwijs, Onderzoek en Bedrijfsvoering. Dit doe ik nu twee jaar, maar inmiddels werk ik alweer achtentwintig jaar voor de faculteit en heb in die tijd verschillende functies gehad. Ik begon in de wetenschap en ben als taalkundige nog steeds bij het Leiden University Centre for Linguistics (LUCL) betrokken. Daarna was ik hoofredacteur bij de facultaire webredactie en ICT&O-coördinator.’

Het crisisteam

‘Al voor aanvang van de coronacrisis bereidde de faculteit zich voor op het mogelijke scenario waarin afstandsonderwijs de realiteit zou zijn. Dit is de reden dat ik ben gevraagd voor het decentraal crisisteam. In het begin kon ik daarnaast nog veel van mijn reguliere werkzaamheden uitvoeren, maar dat is nu wel anders. Sinds twee weken is IFZ koortsachtig aan het werk om ervoor te zorgen dat al onze docenten hun lesactiviteiten online kunnen uitvoeren en dat alle studenten er online aan kunnen deelnemen, of dat nu gaat om een college kijken, het live deelnemen aan een werkgroep of het doen van een tentamen. De sfeer in het crisisteam geeft me moed; de collegialiteit spat er vanaf. De leden zijn dag in dag uit in touw om het team te laten functioneren als het schaak- en schakelbord dat het hoort te zijn. Samen komen we hier doorheen, dat weet ik zeker.’

Voor iedereen een pluim

‘Iedereen moet natuurlijk goed geïnformeerd worden over alle opties en welke je het beste per situatie kunt toepassen. En dat alles in de hoogste versnelling. Zonder de tomeloze inzet en overuren van de ICT & Onderwijs experts van ECOLe (Expertisecentrum Online Leren) zou er van het inrichten en informeren niets terecht zijn gekomen. Het was spannend toen we ons allemaal op dezelfde online platforms stortten. Medewerkers van onder andere het ISSC werkten daarom aan nieuwe software en het opschalen van de bestaande platforms voor massaal thuisgebruik en dat is gelukkig grotendeels goed gegaan. In dit soort operaties ben ik het aanspreekpunt voor het ISSC. Niets dan lof voor de inzet die iedereen toont. Het hapert af en toe en mensen ervaren dat, maar ik hoor niemand klagen. Men wordt creatief met alternatieven, is zéér zelfredzaam, en reageert prettig op wat we in deze situatie proberen of weten te bewerkstelligen. Voor die houding geef ik iedereen een pluim.’

Elke dag brengt wat nieuws

‘Of ik nu thuiswerk? Nee, samen met Ferdinand Harmsen en Thomas Vorisek bewaak ik het P.J. Veth-fort. Dat doen we natuurlijk volgens de landelijke richtlijnen. Onze werkzaamheden vereisen soms gewoon dat we er zijn. We beginnen ’s morgens met een overleg in Microsoft Teams waarbij alle medewerkers van ECOLe en ons afdelingshoofd aanhaken. Dan wisselen we relevante informatie uit en bespreken we wat er die dag moet gebeuren. Elke dag is weer anders, maar de rode draad is veel coördinatie en afstemming met Jan en alleman. Verder loopt het uiteen van brainstormen over hoe we studenten straks moeten gaan toetsen, tot speuren op internet of er nog ergens webcams te vinden zijn voor docenten die thuis geen mogelijkheden hebben om video op te nemen.’

Netflix, wandelen, geocaching, koken

‘Veel vrije tijd was er niet deze dagen. Mijn vrouw werkt op de Intensive Care afdeling van het LUMC, meer hoef ik daarover niet te zeggen denk ik. In de uurtjes die we hebben is Netflix onze grote vriend, maar we mogen ook graag een lekker stuk wandelen; we combineren dat vaak met geocaching. Verder houden we van koken en in het weekend is er nu tijd genoeg om dat heerlijk uitgebreid te doen. Van een van onze grootste hobby’s, reizen, komt nu even niets. Afgelopen week zouden we in Noorwegen zijn, op jacht naar het noorderlicht; dat is wel even anders gelopen…’

Niet hamsteren a.u.b.

‘Mijn boodschap voor alle studenten en medewerkers van de Faculteit Geesteswetenschappen is: neem de pandemie serieus, blijf gezond, let een beetje op je oudere of zieke buurman of -vrouw en doe eens een boodschap voor ze. Maar, laat alsjeblieft een pak toiletpapier of doosje eieren voor ons over.’

De serie Humanities at Home is de tijdelijke vervanger van de Humans of Humanities. Hierin verschijnt iedere twee weken een portret van een van onze wetenschappers, medewerkers of studenten. Wie zijn zij en wat doen ze? Meer portretten en informatie vind je op deze pagina.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.