Universiteit Leiden

nl en

Drie schrijvers winnen Peter van Straaten Psychologieprijs

Drie romanciers winnen de eerste Peter van Straaten Psychologieprijzen van de Universiteit Leiden: Esther Gerritsen, Yvonne Keuls en Marieke Lucas Rijneveld. Dit is een prijs voor Nederlandstalige schrijvers die via hun roman een verhelderend licht werpen op psychische problemen en stoornissen. Uitreiking op 16 januari.

De Peter van Straaten Psychologieprijs is een initiatief van de afdeling Klinische Psychologie in het kader van 444 jaar Universiteit Leiden. De schrijvers winnen ieder 1.500 euro en een originele tekening van Peter van Straaten.

Essays van studenten

Wat zegt een roman over de oorzaken, verschijnselen of behandeling van een psychische aandoening? Over die vraag schreven zo’n 80 studenten psychologie een essay, als onderdeel van het vak Klinische psychologie in de bachelor Psychologie. De studenten kozen een roman en behandelden in hun beschouwingen de vraag hoe een roman aansluit op de wetenschappelijke cursusliteratuur en deze verrijkt – met verdiepend of juist een ander perspectief. In totaal werd over ruim veertig boeken een essay geschreven. 

Finalisten

Een jury beoordeelde zowel de essays als de boeken en koos als winnaars:
•    Het verrotte leven van Floortje Bloem (1982) van Yvonne Keuls
•    Superduif (2010) van Esther Gerritsen
•    De avond is ongemak (2018) van Marieke Lucas Rijneveld

Symposium

De beste studenten presenteren hun bevindingen in een mini-symposium op donderdag 16 januari 2020 om 15.30 uur in het Kamerlingh Onnesgebouw in Leiden.  De schrijvers zullen reageren op de presentaties van de studenten. De student met de beste presentatie wint een boekenbon van 400 euro. De andere finalisten krijgen een boekenbon van 200 euro. De studentprijs is een publieksprijs, ter plekke kan het publiek de winnaar kiezen. Het mini-symposium is gratis toegankelijk. Aanmelding niet verplicht, maar wordt op prijs gesteld via email naar a.l.oskam@fsw.leidenuniv.nl

Peter van Straaten 

De prijs is vernoemd naar tekenaar en schrijver Peter van Straaten (1935-2016). In 2011 kreeg hij een eredoctoraat van de Universiteit Leiden. Ere-promotor was Willem van der Does, die nu ook de initiatiefnemer van de prijs is. Hij zei bij de toekenning over Van Straaten: ‘Zijn werk herinnert de moderne, technologisch verwende, wetenschapper eraan dat observatie van gedrag met het blote – maar getrainde – oog de onmisbare basis is voor de psychologie.’ 
 

Jury

De jury bestond uit: Ranne Hovius, psycholoog, schrijver en journalist; Marc Molendijk, psycholoog; Maartje Schoorl, klinisch psycholoog en neerlandica en Willem van der Does, hoogleraar Klinische Psychologie.  De prijs wordt mede mogelijk gemaakt door Els van Straaten-Timmerman en de Nederlandse Vereniging voor Gezondheidszorgpsychologie.

Foto van Peter van Straten: Roel Wijnants

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.