Universiteit Leiden

nl en

Hoe kregen mensensmokkelaars tienduizenden Koerden naar het Verenigd Koninkrijk?

Europol maakte in januari 2020 bekend dat er een bende mensensmokkelaars is aangehouden die tienduizend illegale Koerden heeft overgezet naar het Verenigd Koninkrijk. Hoe kregen de smokkelaars dat voor elkaar?

Luuk Esser

Het onderzoek begon in augustus 2018 met het volgen van vrachtwagens met Nederlandse kentekens die in Frankrijk reden. Eurojust in Den Haag regelde een internationaal opsporingsteam om de bende in kaart te brengen, wat leidde tot de aanhoudingen van 23 verdachten in onder meer Leiden en Den Haag.

Hoe zijn de Koerden gereisd? 'Ik vermoed dat ze via de Balkan-route zijn gekomen', zegt universitair docent Luuk Esser in het Leidsch Dagblad (€). 'Er wordt gesproken over bootjes maar ik denk eerder dat ze met vrachtwagens, containers en koelwagens zijn vervoerd omdat daar menselijke temperaturen niet in opvallen. Wel via verschillende routes die uiteindelijk eindigen op parkeerplaatsen in Frankrijk waar de illegalen worden overgeladen in koelwagens of containers. Vliegtuigen zijn bijna uitgesloten.'

Esser signaleert verder dat Europol hier zicht lijkt te hebben op een hele organisatie. 'Dat zie je niet vaak. Een verklaring kan zijn dat politie en justitie steeds meer datagedreven werken. Ze hebben hoog opgeleide data-analysten die datagedreven opsporen in plaats van ouderwets rechercheren. Zo worden criminele organisaties steeds beter in beeld gebracht.'

Luuk Esser promoveerde in september 2019 op een onderzoek naar de strafbaarstelling van mensenhandel. Lees hier meer over zijn proefschrift.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.